Gerritschinkel.nl Columns & meer

18mei/160

Live in Sweden 1987 – Johnny Winter & Dr. John

Johnny Winter werd geboren op 23 februari 1944 in Beaumont Texas. Hij begon al heel jong met muziek maken. Eerst op de klarinet, later koos hij voor de ukelele en op aandringen van zijn vader ging hij uiteindelijk over op de gitaar. Toen hij elf jaar was begon hij een duo samen met zijn broer Edgar. Vanaf 1959 speelde Johnny in verschillende bandjes totdat hij in 1968 doorbrak. In datzelfde jaar verscheen zijn eerste album The progressive blues experiment. Daarna volgden nog meerdere succesvolle albums. In 1977 ging hij samenwerken met Muddy Waters. In de jaren 80 maakte hij een aantal bluesrock albums. O.a. door zijn drugs- en drankgebruik, of volgens sommigen vanwege het feit dat hij een albino was, ging zijn gezondheid vanaf de jaren 90 achteruit. Hij bleef wel optreden en bracht ook nog regelmatig albums uit. Johnny Winter overleed op 16 juli 2014 in Zurich, vier dagen nadat hij had opgetreden op het Lovely Days Festival in Wiesen (Zwitserland). Hij werd 70 jaar.

Vorige maand verscheen Live in Sweden 1987, de registratie van een optreden van de band van Johnny Winter en Dr. John, in januari 1987 in de beroemde Sonet Sudios in Stockholm. De zeven nummers op de cd schotelen de luisteraar een klein uur energieke bluesrock voor. Op de dvd staat nog een bonustrack, Prodigal son.

Het album opent met de jachtige bluesrocker Sound the bell met de bekende gierende gitaarsolo’s van Johnny Winter, zijn schorre grommende zang, een bonkende drummer en een pompende bas. De verschroeiende gitaarsolo’s zetten zich voort in de Lonnie Brooks compositie Don’t take advantage of me, met de soms schreeuwerige stem van Winter en de voortdenderende ritmesectie. J.B. Lenoir’s Mojo boogie is een uptempo Elmore James achtige bluesrocker met Winter op slide en een jankende mondharmonica. In You lie too much neemt Dr. John het heft in handen met mooie pianosolo’s en voortreffelijke zang. Door de duidelijke inbreng van Dr. John komt er meteen meer variatie in het concert. In de Muddy Waters klassieker Sugar sweet is de tinkelende piano van Dr. John belangrijk en wisselen Winter en Dr. John elkaar als leadvocalist telkens af. De huilende mondharmoncia drukt ook een stempel op dit nummer. In Love life & money, van het album Third degree uit 1986, een album waar Dr. John ook piano op speelde, houdt Winter zich zowaar iets in als Dr. John op zijn piano een lekkere solo tevoorschijn tovert, maar als snel daarna vlamt de gitaar als nooit tevoren. En over vlammen gesproken, het slotakkoord mag er wezen. Een ruim tien minuten durende uitvoering van de Stones klassieker Jumpin’ Jack Flash. Na een aanloop barst de bekende Richards riff los. Winter geselt zijn gitaar, de piano van Dr. John rammelt lekker en de ritmesectie dendert over alles heen. Een spetterend slotakkoord van een show die met een schreeuw ‘It’s a gas gas” wordt besloten.

Conclusie: Live in Sweden 1987 is een album waar de energie van af spat. De bluesrock van Johnny Winter komt live heel goed tot zijn recht. En de fraaie bijdragen van Dr. John geven net even dat beetje variatie.

Tracks:

 1. Sound the bell
 2. Don’t take advantage of me
 3. Mojo boogie
 4. You lie too much
 5. Sugar sweet
 6. Love life & money
 7. Jumpin’ Jack Flash

Line up:

 • Johnny Winter – gitaar, zang
 • John Paris – bas en harmonica
 • Tom Compton – drums
 • Dr. John – piano, vocals

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.