Gerritschinkel.nl Columns & meer

27jan/160

Mississippi – songs along the road – Richie Arndt

Bij velen zal er bij de naam Richie Arndt niet direct een belletje gaan rinkelen. Bij mij althans niet. Maar in Duitsland is de op 23 februari 1958 in Bielefeld als Henry Richard Arndt geboren blues- en rockmuzikant al jaren een bekende verschijning. Hij leerde al jong elektrische gitaar spelen en  studeerde muziekonderwijs. Zijn muzikale helden waren Rory Gallagher, Johnny Winter en Jimi Hendrix. Nadat hij tien jaar in de top-40 band Skydogs had gespeeld voltooide hij zijn opleiding als muziekleraar. Naast zijn baan als leraar kreeg hij vanaf 1995 bekendheid in de Duitse bluesscene met zijn groep Bluenatics. Vorig jaar won Arndt de BIG Bluesaward als Best Contemporary Blues Artist 2014 in Duitsland.

In december jl. kwam zijn nieuwe album uit, Mississippi – songs along the road. De opener is een energiek rockende versie van Chuck Berry’s Memphis Tennessee. Keiharde drums, een snoeiharde gitaar en een jammerende mondharmonica. Het tempo blijft vervolgens hoog in de traditional Swing low, sweet chariot, een heerlijke gospelblues met een prachtige gitaarsolo. Walking in Memphis was een enorme hit van Marc Cohn in 1991 en Richie Arndt heeft er op dit album een mooie cover van zes minuten van gemaakt. Mooi piano intro, goede zang, orgel, een koor en het nummer eindigt met een regen- en donderbui. Het volgende nummer, de Leadbelly klassieker Backwater blues, begint en eindigt ook met regen en donder. Prachtige slide en mondharmonica. Mooie krachtige country blues. Het door Richie Ardt zelf geschreven Mississippi flowride is een funky bluesrocker, met snerpende gitaarsolo’s, een loeiende mondharmonicasolo en een strakke ritmesectie. Een volgende blues klassieker is Crossroads van Robert Johnson dat in de uitvoering van Arndt een bluesrock versie wordt met bottleneck en wah wah gitaar en jachtig bonkende drums. Het grote rustpunt op het album is het door Billie Holiday wereldberoemd geworden Strange fruit. Een mooie ballad, gedreven zang en die prachtige tuba en trombone. Schitterend nummer. Een volgend hoogtepunt op het album is Ol’ man river, een nummer uit de musical Showboat uit 1927. Arndt maakt er een lekkere countryblues ballad van met een ingetogen gitaarsolo, een pianosolo onder wervelende orgeltonen en een prominent aanwezige staande bas. Dan duiken we de typische sfeer van New Orleans in. Eerst met Hank Williams Jambalaya en het van Dr. John bekende Iko iko en daarna horen we Arndt als een soort crooner in Do you know what it means to Miss New Orleans. Het album eindigt met een aparte versie van Love me tender van Elvis Presley. Wederom goede zang van Richie Arndt en een prachtige pianosolo en akoestische gitaarsolo.

Conclusie: Richie Arndt en zijn band hebben met Mississippi – songs along the road een uitstekend album gemaakt. Vaak oeroude klassiekers zijn op een zeer prettige manier afgestoft, hebben een eigen stempel gekregen en liggen uitstekend in het gehoor.

Tracks:

 1. Memphis, Tennessee
 2. Swing low, sweet chariot
 3. Walking in Memphis
 4. Backwater blues
 5. Mississippi flowride
 6. Crossroads
 7. Strange fruit
 8. Ol’ man river
 9. Jambalaya & iko iko
 10. Do you know what it means to Miss New Orleans
 11. Love me tender

Line up:

 • Richie Arndt (vocals, gitaar)
 • Wolfgang Brammertz (orgel)
 • Björn Diewald (lap steel, keyboards tracks 2 en 5)
 • Bianca Diewald – Shomburg (choir/Tammy)
 • Christiana Eiben (choir tracks 2,3 en 9)
 • Karl Godejohann (drums tracks 3,7,8,10 en 11)
 • Peter Weissbarth (drums tracks 1,2,5,6 en 9)
 • Jens-Ulrich Handreka (elektrische bas tracks 1,2,5,6 en 9)
 • Kevin Hamkemeier (upright bas tracks 3,7,8,10 en 11)
 • Matthias Klause-Gauster (grand piano tracks 3,7,8,10 en 11)
 • Dieter Kropp (harmonica tracks 1,4 en 5)
 • Stephan Schulze (trombone, tuba tracks 7 en 10)
 • Tine Vonhoegen (choir tracks 2,3 en 9)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.