Gerritschinkel.nl Columns & meer

2dec/150

Songs from the road – Jack Bruce & Robin Trower

Als we het hebben over bassisten in de rockmuziek dan valt in negen van de tien keer ongetwijfeld de naam Jack Bruce. De in oktober 2014 op 71 jarige leeftijd overleden Schot begon zijn carrière in 1962 bij Blues Incorperated van Alexis Korner en ging een jaar later deel uitmaken van The Graham Bond Organisation. Dat duurde ook niet lang want hij verhuisde naar de band van een andere Britse bluespionier John Mayall. Bruce is te horen op Bluesbreakers with Eric Clapton, het debuutalbum van John Mayall & the Bluesbreakers uit 1966. Ook bij Mayall hield hij het niet lang uit. Eerst was hij nog heel kort lid van de band van Manfred Mann alvorens hij met Eric Clapton en drummer Ginger Baker het legendarische powerbluestrio Cream vormde. Na de opheffing van Cream in 1968 bracht Bruce zijn eerste soloalbum uit. Daarna speelde hij met een onnoemelijk aantal muzikanten zoals Lesley West, Corky Laing (het schitterende album Why dontcha), Mick Taylor, Carla Bleij, Robin Trower en Gary Moore. Tussen 1995 en 1999 maakte hij deel uit van The All Starr Band van Ringo Starr.

Na een reeks reünieconcerten van Cream in 2005 hervatte hij in 2007 zijn samenwerking met Robin Trower, bij de meeste muziekliefhebbers bekend als gitarist van Procol Harum. Vanaf 1973 had Trower zijn eigen trio, The Robin Trower Band. Vanaf eind jaren 70 wisselde de Robin Trower Band veelvuldig van samenstelling. Vanaf 2007 ging hij dus weer met Jack Bruce werken en dat resulteerde in het live album Seven Moons, opgenomen op 28 februari 2009 in De Vereeniging in Nijmegen. Bruce en Trower werden tijdens dit concert bijgestaan door Gary Husband, een Britse drummer die o.a. heeft gespeeld op platen van John McLaughlin, Jeff Beck, Randy Brecker en Al Jarreau.

Het Nijmeegse concert uit 2009 is deze maand opnieuw uitgebracht op dvd/cd. Met een “good evening, I like to see you” begroet Bruce het publiek in tovert zijn eerste bastonen in Seven moons tevoorschijn, waarna Robin Trower zijn eerste solo de zaal in slingert. De pompende bas en de Jimi Hendrix achtige gitaarsolo in het bluesy Lives of clay gaan er in als koek en het plezier is op de gezichten van het trio af te lezen. “Can’t get enough of that, I want more” roept Bruce en zingt vervolgens vol overgave Distant places of the heart. Een prachtige slowblues met een lyrische solo van Trower, die aan het eind van het nummer een mooi knikje naar zijn maatje geeft.

Dan is het tijd voor de Cream klassieker Sunshine of your love, met de beroemde basriff. Het nummer krijgt een gloedvolle uitvoering met een a la B.B. King bekkentrekkende Trower die zijn gitaar teistert en de vingers van Bruce die over de snaren vliegen. “Now we’re beginning to get somewhere” glundert Bruce, alsof we al niet begonnen waren. Carmen wordt weer vol overgave gezongen en in She’s not the one gaat Trower weer als Hendrix te keer. Het zweet gutst van het gezicht van drummer Gary Husband in de uptempo bluesrocker So far to yesterday. Just another day is een pareltje, prachtige zang, lyrische gitaarsolo’s en een fenomenale bassolo. Na het funky Perfect place komt voor mij het prijsnummer van het album, Bad case of celebrity, een schitterende slowblues met een Bruce in topvorm die een bed van bastonen neerlegt waarop Trower zijn mooie solo’s mag uitstrooien. In The last door, met vlammende gitaarsolo’s, draait Bruce nog even aan de knoppen van de versterker om zijn bas nog wat meer volume en cachet te geven. Lachende gezichten van genietende muzikanten en publiek in het Cream achtige Come to me. De rollende bas en de drums kondigen White room aan, de klassieker van Cream. Robin Trower met zijn wah way solo’s en aan het eind knikken Bruce en Trower elkaar weer goedkeurend toe.

Het trio verlaat onder groot applaus de bühne, maar zijn in een poep en zucht weer terug voor de nagift Politician. Het trio gaat nog een keer vol op het orgel in dit Cream nummer.

Conclusie: Songs from the road is een prachtige registratie van een schitterend concert. Een optreden van een band zonder kapsones waar het spelplezier vanaf spat. Ik ben met terugwerkende kracht jaloers op het publiek dat in Nijmegen dit trio live heeft zien optreden.

Tracks:

 1. Seven moons
 2. Lives of clay
 3. Distant places of the heart
 4. Sunshine of your love
 5. Carmen
 6. She’s not the one (niet op cd)
 7. So far to yesterday
 8. Just another day
 9. Perfect place
 10. Bad case of celebrity
 11. The last door
 12. Come to me
 13. White room
 14. Politician
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.