Gerritschinkel.nl Columns & meer

6aug/150

It takes three – Gary Smith, David Barrett & Aki Kumar

Van “The Three Generations of South Bay Blues Harmonica” verscheen onlangs het album It takes three. Drie gerenommeerde mondharmoncispelers. De zestiger Gary Smith, de veertiger David Barrett en de dertiger Aki Kumar. Gary Smith begon met harmonica spelen in de late zestiger jaren in San José. Zijn leraar en mentor was Charlie Musselwhite. In de jaren zeventig maakte hij met The Gary Smith Blues Band furore. David Barrett begon op 14-jarige leeftijd met mondharmonica spelen. Twee jaar later werd hij ontdekt door Gary Smith, die ook zijn leermeester werd en hem in de lokale bluesscene introduceerde. In 1991 ging Barrett muziektheorie studeren aan de universiteit van Cupertino in Californië. In 2002 richtte hij in San Jose The School of the Blues op, de eerste school speciaal voor bluesmuziek. Smith geeft daar mondharmonica les. Aki Kumar werd geboren in Mumbai, India. In zijn tienerjaren studeerde hij keyboards en tabla om daarna de tremolo harmonica te ontdekken. In 1996 emigreerde hij naar de VS om aan de universiteiten van Oklahoma City en in San José te gaan studeren. Daar ontdekte hij de School of the Blues waar David Barrett hem inwijdde in de muziek van Little Walter, George “Harmonica” Smith, Sonny Boy Williamson en James Cotton. Kumar is frontman van “Tip of the Top”, een van de bekendste bluesbands aan de Westcoast.

Drie mondharmonicavirtuozen op één album. Het openings- en titelnummer is meteen raak. Om beurten soleren de drie in een stomende harmonicablues. Mojo hand is een uptempo bluesrocker van Gary Smith op een huilende harmonica en zang, voortreffelijk ondersteund door Marty Dodson op drums en Mike Phillips op bas. Aki Kumar soleert daarna huiveringwekkend in de midtempo blues Bombay stroll. Vervolgens is het de beurt aan David Barrett in de prachtige slowblues Dark night. Langgerekte uithalen op de mondharmonica, mooie gitaarsolo’s van Kid Anderson en pianosolo’s van Steve Lucky. Ruim negen minuten genieten! Leerling Barrett en mentor Smith duelleren in Midnight at 7 bamboo. Het leerling-mentor duo Kumar & Barrett gaat het duel aan in Playin’ it foreward. Barrett soleert weer in Here we go, uitstekend begeleid door drummer Marty Dodson en ook hier een mooie gitaarsolo van Kid Anderson à la Roy Buchanan. Aki Kumar voert het tempo op in I’m in love with my baby. Gary Smith imponeert in de Jr. Wells achtige slowblues Up all night with the blues. Mooie gitaarsolo weer. Daarna komt David Barrett weer aan de beurt in het uptempo Blow, blow, blow en in het langzame In memory. Alviso rock is weer een echte Chicago blues van Gary Smit. Smith vecht in A.G. Blues een duel uit met Kumar en soleert in Tribute to jr. In het slotnummer Rocket ride vliegen alle drie de mondharmonicavirtuozen er weer helemaal in. Een dampend slot.      

Conclusie: Zet het album It takes three op en je waant je ruim een uur in de zevende blueshemel. Wat een album. Blues zoals blues hoort te klinken!

Tracks:

 1. It takes three (David Barrett, Gary Smith & Aki Kumar)
 2. Mojo hand (Gary Smith)
 3. Bombay stroll (Aki Kumar)
 4. Dark Night (David Barrett)
 5. Midnight at 7 bamboo (David Barrett & Gary Smith)
 6. Playin’ it foreward (David Barrett & Aki Kumar)
 7. Here we go (David Barrett)
 8. I’m in love with my baby (Aki Kumar)
 9. Up all night with the blues (Gary Smith)
 10. Blow blow blow (David Barrett)
 11. In memory (David Barrett)
 12. Alviso rock (Gary Smith)
 13. G. Blues (Gary Smith & Aki Kumar)
 14. Tribute to jr. (Gary Smith)
 15. Rocket ride (Garby Smith, David Barrett & Aki Kumar)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.