Gerritschinkel.nl Columns & meer

22feb/150

Welkom bij de Romeinen

Ik moest de afgelopen dagen denken aan de Tv-serie “Welkom bij de Romeinen”. Een hilarisch programma waarin historische figuren als Spartacus, Nero, Augustus en Julius Ceasar werden geïnterviewd. Grootheden van het Romeinse Rijk. Een rijk met een grote beschaving. Op cultureel gebied was dat zeker zo met dichters als Ovidius, Vergilius en Horatius. Met filosofen als Marcus Aurelius en Cicero. Maar denk je aan die Romeinse keizers dan kun je niet spreken van beschaving. De ene oorlog was nog niet uitgevochten of de volgende begon weer. Moord en doodslag waren schering en inslag.

Rome werd vorige week belegerd door voetbalsupporters. Hersenloze idioten met alleen oog voor hun eigen voetbalwereld en die als dwazen tekeer gingen. De media stonden er bol van. Politici staken elkaar de loef af met populistische uitspraken.

Ik heb het afgelopen weekend langs de voetbalvelden geen problemen gezien. In het Brabantse Veen steekt de jeugd met de jaarwisseling auto’s in brand, maar zaterdag zag ik alleen nette supporters van Achilles Veen. Zondag werd er door enkel heethoofd wat onvriendelijke woorden naar het hoofd van de scheidsrechter geslingerd, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de goede man ook geen beste wedstrijd had gefloten.

Desondanks ben ik, denkend aan de Romeinse consul Cato, van mening dat de echte vernielers van Rome streng moeten worden gestraft.   

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.