Gerritschinkel.nl Columns & meer

14sep/140

Sport en voeding

Sport en politiek, gaan die samen? Nee zegt de een, sport en politiek moet je gescheiden gehouden. Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd, maar de praktijk is totaal anders. Dit is van alle tijden en dat merk je nog dagelijks. En telkens is het een keuze tussen principes en belangen. Neem de boycot van en door Rusland. Tomatenkwekers zijn de dupe, maar sporttoernooien gaan gewoon door. Bij het WK judo ging Henk Grol gewoon naar Tsjeljabinsk. Een muggenbeet voorkwam dat hij handen moest schudden met Vladimir Poetin. En het EK voetbal dat in 2018 in Rusland wordt gehouden gaat ook echt wel door, al moet de Zwitserse potentaat Sepp Blatter daar persoonlijk voor zorgen. Geld is veel belangrijker dan mensrechten. Nee, sport en politiek is een rasechte Siamese tweeling al geef ik toe dat het niet altijd even zwart wit is. Maar nuances aanbrengen is een sport apart.

Laten we de politiek even laten voor wat die is en het onderwerp sport en voeding even bij de kop pakken. De bekende presentator Wilfred Genee is bezig met een missie om de sporters gezonder te laten eten. Stad en land stroopt hij af met zijn gezondheidsrecept. Mooi initiatief, maar ik heb toch de indruk dat hij het vooral ook ter meerdere eer en glorie voor zichzelf doet. Schaamteloos maakt hij reclame op de televisie. Commercie en sport liggen hier weer genoeglijk in elkaars armen te kroelen. Bovendien heb ik de indruk dat alleen voetbalclubs hierin zijn betrokken, maar daar kan ik me in vergissen. Alsof ze bij de andere sporten altijd de kroketten, de gehaktballen, de frikadellen, de hamburgers en de patatjes oorlog laten staan voor een bak sla of een kilo wortels.

Sport en voeding spelen dit weekend in Gouda een prominente rol. Gouda Culinair is neergestreken op de wielerbaan van GRTC Excelsior. Dit weekend geen zoevende wielen aan het Kale Jonkerpad, maar de reuk van culinaire lekkernijen. Hoewel ik me afvraag of in het grootste openlucht restaurant van Gouda de link met de sport voorop staat. Maakt ook niet uit vind ik. Je moet niet altijd alles met alles willen verbinden. Het is al prachtig dat de Goudse wielerclub zijn accommodatie beschikbaar stelt en dat ze hun geliefde sport een paar dagen niet kunnen beoefenen. En misschien staat Wilfred Genee ook met een kraampje zijn evangelie te verkondigen. Eet smakelijk.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.