Gerritschinkel.nl Columns & meer

1sep/130

De visuele controle

Na de tragische dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft de KNVB gelukkig meer aandacht gekregen voor het geweld op en rond de voetbalvelden en heeft het Aktieplan Tegen Geweld opgesteld.

De maatregel die tot nu toe voor de meeste publiciteit heeft gezorgd is de tijdstraf bij de B-  categorie. Bij een gele kaart moet je 10 minuten naar de kant. Geen gekke maatregel, maar wie gaat dat allemaal registreren. Krijgen we net als bij zaalsporten een tijdklok langs het veld?

Met een andere maatregel werd ik afgelopen zondag geconfronteerd. De visuele controle! Voor aanvang van de bekerwedstrijd Olympia – VEP moesten alle 22 spelers zich opstellen op het veld. De scheidsrechter had alle spelerskaarten bij zich en de spelers moesten hun geboortedatum noemen. Deed een beetje komisch aan. Het volkslied ontbrak nog. Als een volgzame discipel handelde de scheidsrechter volgens de nieuwe regels, maar het deed toch een beetje koddig aan. Wat doe je als scheids wanneer je geconfronteerd wordt met een eeneiige drieling? 

De visuele controle is logisch. Alleen vraag ik me af waarom dit op het veld moet plaatsvinden, hoewel een oud voetballer me vertelde dat dit 30 jaar geleden bij de pupillen ook gebeurde. En moet de scheidsrechter zich eigenlijk niet legitimeren? Iedereen kan beweren dat hij de leiding heeft.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.