Gerritschinkel.nl Columns & meer

27mei/120

Kleurenpalet

Toen ik er tijdens de prachtige Pinksterdagen met de fiets op uit trok, viel het mij op dat de Oranjegekte nog niet heeft toegeslagen. Slechts hier en daar een huis dat versierd was met oranjevlaggetjes. Misschien heeft het te maken met de teleurstellende oefenwedstrijden van Oranje. De fan kreeg een beetje het schaamrood op de kaken. En dan die fans van Bayern Munchen die Arjen Robben zo nodig uit moesten fluiten. Om je groen en geel te ergeren.

Over kleuren gesproken. Wat is daar de laatste tijd toch mee. Het zand van het strand van de 2e Maasvlakte heeft een rode kleur gekregen. Een kunstwerk, dat 37.500 euro heeft gekost. Van mij mag het. Alleen de wind denkt er blijkbaar anders over.

Maar het kan gekker. Tijdens een tennistoernooi in Madrid werd gespeeld op blauw gravel. Het deed pijn aan je ogen. Het argument was dat de tennisbal beter is te zien. Dan  kun je toch beter de bal een andere kleur geven?

En nu gaan er stemmen op om het gras van voetbalvelden ook blauw te verven. Het moet niet gekker worden. Een voetbalclub als Spakenburg zal dat misschien niet erg vinden, maar bij buurman IJsselmeervogels moet je daar echt niet bij aankomen. Die verven het gras liever rood. Het zal bij veel clubs ook nodig zijn om de shirts te veranderen want het wordt er voor de toeschouwer ook niet gemakkelijker op als je club blauwe shirts heeft.

En dat terwijl ik net een beetje gewend was aan al de gekleurde voetbalschoenen. Ik zag onlangs zelfs een voetballer met een gele en een zilveren schoen. Of hij is kleurenblind of de stoppen zijn echt doorgeslagen bij hem. Het wachten is op de KNZB die gaat voorstellen om het zwemwater een gele kleur te geven. Dan zijn de zwemmers bij een strak blauwe lucht beter te zien. En die schaakborden kunnen ook een fris kleurtje gebruiken. Een zwart biljartlaken, is dat misschien ook een idee. Zie je in ieder geval die witte ballen beter. En die eeuwige witte sneeuw ben ik ook zat. Met de spuitbus erover. Groen? Hebben we een compensatie voor het verlies van de groene voetbalvelden. Een soort Hedwige polder, maar dan op sportgebied.

Nederland wordt de komende weken ongetwijfeld oranje geverfd. Ze doen maar. Een leuke uitlaatklep als tegenwicht tegen al die negatieve geluiden over de eurocrisis. Ik doe aan die gekkigheid in ieder geval niet mee.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.