Gerritschinkel.nl Columns & meer

27sep/060

Paal centraal

Korfbalvereniging Reeuwijk speelde afgelopen zaterdag tegen een korfbalvereniging met de ludieke naam PAAL CENTRAAL. Mijn interesse werd gewekt en ik vroeg me af waar deze club vandaan komt. De bewuste club blijkt een studentenvereniging uit Delft te zijn. De naam zal ongetwijfeld tijdens een bacchanaal of een ontgroeningceremonie zijn verzonnen. En daar blijft het niet bij. Het clubblad heet Paal Verbaal en uiteraard gaan ze digitaal, Paal Digitaal wel te verstaan.

Ik ben dol op namen en dan vooral ludieke. Als ik een sportwedstrijd in Gouda moet verslaan ben ik altijd op zoek naar de achtergronden van de tegenstander en de betekenis van de naam van de opponent. Zo kent iedere tak van sport zijn mooie clubnamen. De waterpolowereld barst van de vogels. Wat te denken van namen als ZV De Meerkoeten, ZV De Aalscholver, De Dolfijn, De Futen, De Kempvis, De Bruinvis. De Brabantse handbalvereniging Den Boemelaar, De Skerpskutters uit Friesland. Als die laatste naam niet voor treffers garant staat dan weet ik het niet meer. Ook de basketballers kunnen er wat van. De Kikkers uit Borne, Broeckland Lions uit Breukelen, Pekel Sharks uit Oude Pekela.

En dan die rugbyers, dat is helemaal lachen. Hier komen er een paar. Bokkerijders, Wrotters, Wild Rovers, De Duuvels en als klap op de vuurpijl de Middelburgse rugbyclub Oemoemenoe. Die laatste naam is ongetwijfeld verzonnen tijdens een mislukte scrum. Enkele jaren geleden stond ik in Middelburg op een camping naast het sportpark waar de bewuste rugbyclub ook zijn domicilie had.  Zoiets verzin je toch niet en ik moest natuurlijk wel even gaan kijken.

En uiteraard zijn er ook in de voetbalwereld aparte namen. En dan met name de afkortingen of zeker die alternatieve betekenis. Altior uit Langeraar. Volgens de overlevering betekenen de letters Alle Lullen Trappen In Omgekeerde Richting. In Hengelo was in het begin van de vorige eeuw een voetbalclub met de naam BEG, Bijen En Garven, tegenstanders spraken van Bulten En Gaten. DEM uit Beverwijk, Door Eendracht Macht, in de volksmond De Eeuwige Mesthoop of De Eeuwige Martelaren.

Dan is het in de Goudse sportwereld maar behelpen. Afgezien van enkele Griekse, Romeinse of Latijnse invloeden zijn er geen echte uitspringers. Voetbalclub Gouda, rugbyclub Gouda, tafeltennisclub Gouda, allemaal lekker simpel, hoewel daar niets mis mee is natuurlijk. Vollingo, volleybal in Gouda, is wel aardig vind ik.

Oh ja, Reeuwijk won de wedstrijd tegen de Delftse studenten van Paal Centraal met 12-6. De Reeuwijkers hadden natuurlijk de korf centraal gesteld en dat is wel zo handig.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.