Gerritschinkel.nl Columns & meer

20sep/060

Connie

Aldegonda Petronella Huberta Maria Palmen, beter bekend als de schrijfster Connie Palmen, veroverde in 1991 literair Nederland met haar debuutroman De Wetten. Ik moest het afgelopen weekeinde opeens aan de geliefde van oud minister H.A.F.M.O. van Mierlo denken. Ik was zaterdag bij de voetbalwedstrijd Jodan Boys–WDS. WDS kwam op voorsprong maar kon uiteindelijk de drie punten niet meenemen. De week ervoor overkwam Jodan Boys hetzelfde. Een 3-0 voorsprong was niet genoeg om te winnen. Het team van Willem den Besten verloor zelfs.

Afgelopen zondag was ik bij de wedstrijd ONA – RKDEO. De Nootdorpers namen de leiding maar ook zij stonden na 90 minuten met lege handen. Een paar kilometer verderop kwam DONK verrassend achter met 0-2, en ondanks het missen van een strafschop won het van oorsprong katholieke smaldeel van Patrick Akerboom. Zouden de opmerkingen van de paus dan toch echt verdeeldheid hebben gezaaid.

De Wetten dus. Je hebt veel wetten. De wet van Archimedes, de wet van Buijs Ballot, de wet van Murphy, de wet van  Meden en Perzen, etc. etc. En je hebt de voetbalwet dat wanneer je zelf niet scoort de tegenstander het wel doet. En zo langzamerhand ook de wet dat je eerst op achterstand moet komen alvorens je kunt winnen of desnoods gelijk spelen. Oké, ik geef toe, deze wet gaat niet altijd op. Olympia zou het graag willen, maar dat komt nog wel. Wat dat betreft is de wet van Meden en Perzen ook voor meerdere uitleg vatbaar.

Een andere voetbalwet zegt dat een team dat met een man minder moet spelen vaak extra krachten op doet en na het laatste fluitsignaal blij verrast van de mat stapt. Ik heb eens een trainer uitgedaagd om meteen maar met 10 man te beginnen, maar zo’n held ben ik nog niet tegengekomen. Wie stelt de daad? Mijn sympathie heeft hij.

Maar ik hoop niet dat de “voetbalwet van de achterstand” standaard wordt. Want dan is de spanning er toch snel af. Als sportverslaggever hou ik van onverwachte momenten. Ik wrijf me in de handen als ik kan berichten van een zeer omstreden, geheel onverdiende winnende treffer. En dat doelpunt moet dan liefst ook nog ver in de extra speeltijd vallen. Heerlijk. Voetbaltrainers zullen het vrees ik niet met mij eens zijn, maar dat is hun probleem.

Zou Connie Palmen trouwens een voetbalfan zijn? Als ik haar zie zal ik het haar vragen.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.