Gerritschinkel.nl Columns & meer

2okt/230

Track Dogs – Blind summits & hidden dips

Track Dogs is een muziekkwartet bestaande uit twee Ieren (Garnett Wall en Dave Mooney), een Engelsman (Howard Brown) en een Amerikaan (Robbie K. Jones). De naam Track Dogs is afgeleid van de donkere ondergrondse wereld van het metrosysteem van New York.

Track Dogs is in 2006 opgericht in Madrid, waar ze ook gevestigd zijn. Het begon met akoestische gitaar, elektrische bas, trompet en Cajon (een soort handtrom), maar in de loop der jaren werden banjo, ukelele en mandoline aan het instrumentarium toegevoegd. De vierstemmige vocale harmonieen vormen een integraal onderdeel van hun sound.

Track Dogs voelt zich goed thuis op diverse festivals zoals Americana Music Madrid, Electric Picnic Ierland, Grand Northern Ukelele Festival, Shrewsbury Folk Festval, Folk Alliance International, SXSW en Cork Jazz Festival.

Track Dogs rust niet op hun lauweren want ze hebben het afgelopen 1½ jaar maar liefst drie albums uitgebracht.  Het derde album in deze reeks, Blind summits & hidden dips verschijnt op 6 oktober.

Het openingsnummer The way of things brengt je met Spaanse gitaar, Cajon en trompet meteen in mediterrane sferen. Cover your tracks is een song waarin de prachtige samenzang een lust voor het oor is. De o.a. van The Blues Brothers bekende saxofonist Lou Marini blaast met zijn saxsolo ’s de funky blues Be your silver bullet naar grote hoogten. De banjo beheerst de snelle bluegrass Water the lawn. Bill Monroe zou dit nummer ongetwijfeld hebben kunnen waarderen. Fraai zijn de harmonieen weer in Peace inside, met gastrollen voor Adrianne Wininsky op cello en Chris Demetriou op viool. Na Play nice, met vibrafoon, ukelele en trompet is het met de banjo van Jones rockabilly en bluegrass wat de klok slaat in Sleep with one eye open, een cover van bluegrasspionier Lester Flatt (1914-1979). In het ‘huppelende’ ska-achtige Strange days zijn de trompetsolo’s van Howard Brown weer fantastisch.

In het door Stevie Nicks van Fleetwood Mac geschreven Rhiannon komen pop en americana samen. Gastzangeres is de jonge Spaanse zangeres Lu Garnet. In het slotnummer Disaster at sea, een gedicht uit 2005 van de op 14 januari 2023 overleden Engelse dichter Les Barker, wordt met prachtige harmonieen een ode gebracht aan deze dichter. Een gastrol is er voor de uit West Yorkshire afkomstige zangeres en multi-instrumentaliste Alice Jones op harmonium.     

Conclusie: Blind summits & hidden dips is een heerlijk album met prachtige zonovergoten liedjes.

Tracks cd:

 1. The way of things
 2. Cover your tracks
 3. Be your silver bullet (feat. Lou Marini)
 4. Water the lawn
 5. Peace inside
 6. Play nice
 7. Sleep with one eye open
 8. Strange days
 9. Rhiannon (feat. Lu Garnet)
 10. Disaster at sea (with Alice Jones)

Line-up:

 • Robbie K. Jones – Cajon (track 1,2,3,4,5,6,8), zang, vibrafoon (track 2,6,8,9), banjo (track 3,4,7,10)
 • Garett Wall – gitaar, Spaanse gitaar (track 1,5,9), zang, ukelele (track 6,8,9)
 • Howard Brown – trompet (track 1,2,3,4,5,6,8,9), zang, Cajon (track 7)
 • Dave Mooney – bas, mandoline (track 1,3,10), zang

Guests:

 • Lou Marini – saxofoon (track 3)
 • Chris Demetriou – viool (track 5)
 • Adrianne Wininsky – cello (track 5)
 • Lu Garnett – zang (track 9)
 • Alice Jones – harmonium (track 10)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.