Gerritschinkel.nl Columns & meer

18sep/230

Beaux Gris Gris & The Apocalypse

De Amerikaans/Britse band Beaux Gris Gris & The Apocalypse is in 2017 opgericht door de Amerikaanse zangeres Greta Valenti en haar partner de Britse gitarist Robin Davey, o.a. bekend van de Britse bluesband The Hoax. Beaux Gris Gris & The Apocalypse maakt op New Orleans geïnspireerde muziek die zich niet in een apart hokje laat plaatsen. Hun debuutalbum Love & murder verschijnt in 2019.

In april en mei 2023 toerde Beaux Gris Gris & The Apocalypse door het Verenigd Koninkrijk. In juni verscheen Live in the United Kingdom 2023, een dubbelalbum met 28 nummers, opgenomen tijdens de drie weken durende Britse tournee. De nummers zijn grotendeels afkomstig van hun eerste twee studioalbums, maar we horen ook drie covers en een nieuw nog niet eerder uitgebracht nummer.

De 14 songs van cd 1 zijn opgenomen tijdens de theatershow in Arlington Arts in Newbury op 2 mei 2023. Heartbreaker is de stevige opener waarbij de ritmesectie een stevige basis legt. Naast het felle gitaarwerk maken we meteen kennis met de flamboyante zang van Greta Valenti. Na de uptempo doordenderende funky bluesrocker When my baby was rich, met een heerlijke lange pianosolo, neemt de band in Bungalow paradise wat gas terug en komen we in iets rustiger vaarwater. Alone is een mooi gezongen ballad met prachtig flonkerend pianospel, percussie en fraaie bastonen. De ballad Baby baby begint rustig met zang en piano, maar halverwege kan de band zich ‘niet inhouden’ en gaat er vol tegenaan. Louisiana good ride is een dampende southern bluesrocker met vlammend gitaarwerk, gitaarwerk dat daarna in Thrill me afwisselend fel en lyrisch is. Fraai zijn de basloopjes en het tinkelende pianospel in het qua tempo afwisselende Is this the blues. De ballad Penny paid rockstar is een nieuw nummer dat nooit eerder is uitgebracht. Emotioneel is de zang in de ballad Don’t let the bastards drag you down waarin ook een lange gitaarsolo de aandacht opeist. In het funky Juggernaut is een gastrol voor Jon Amor, jarenlang gitarist bij The Hoax. Na de stampende bluesrocker Gris gris, met opnieuw een opwindende pianosolo van Emma Jonson, draaft Jon Amor nog twee keer op in de uptempo rocker met vet gitaarwerk Fill me up en in het funky uitbundig rockende What is my name.

Op cd 2 staan opnamen van de clubshows. Elf opnamen van het concert op 7 mei 2023 in The Muse in het historische marktstadje Brecon in Wales, twee songs van hun concert op 29 april 2023 in Bluefunk Rhythm & Blues Club in Poynton, en een song die de band op 30 april 2023 speelde in Bannerman’s Bar in het Schotse Edinburgh.

De songs Gris gris, When my baby was rich, Heartbreaker, Baby baby, Louisiana good ride, Is the the blues, Don’t let the bastards drag you down en Fill me up werden ook gespeeld in Arlington Arts en wijken nauwelijks af van de versies die hier gespeeld worden in The Muse. In The Muse werden verder nog gespeeld Trouble is coming, een stevige funky bluesrocker met droog drumwerk, gruizige en felle gitaarpartijen en heerlijk pianospel, het strakke Have mercy en Fistfull of dirt, een cover van The Hoax, een dampende bluesrocker met vlammende gitaarsolo’s en uitbundige zang. De twee songs die in Bluefunk in Poyton werden gespeeld en die op deze 2e cd staan zijn I’m on fire, een korte en mooi gezongen cover van Bruce Springsteen en What’s my name, waarin Valenti contact zoekt en krijgt met het publiek. Van het concert in Bannermans, Edinburgh, is Make it wit chu, een cover van Queens of the Stone Age, te horen. Een prachtige en flamboyant gezongen versie met een lange door merg en been gaande lyrische gitaarsolo.    

Conclusie: Het dubbelalbum Live in the United Kingdom 2023 is een boeiend album. Het spelplezier van deze bevlogen musici spat er van af. Een feest om naar te luisteren. En ze zijn in oktober in Nederland te zien en vooral te horen.

Tracks cd 1:

 1. Heartbreaker
 2. When my baby was rich
 3. Bungalow paradise
 4. Alone
 5. Baby baby
 6. Louisiana good ride
 7. Thrill me
 8. Is this the blues
 9. Penny paid rockstar
 10. Don’t let the bastards drag you down
 11. Juggernaut (feat. Jon Amor)
 12. Gris gris
 13. Fill me up (feat. Jon Amor)
 14. What is my name (feat. Jon Amor)

Tracks cd 2:

 1. Trouble is coming
 2. Gris gris
 3. Have mercy
 4. When my baby was rich
 5. Heartbreaker
 6. Baby baby
 7. Louisiana good ride
 8. I’m on fire
 9. Is this the blues
 10. Fistful of dirt
 11. Make it wit chu
 12. Don’t let the bastards drag you down
 13. Fill me up
 14. What’s my name

Line-up:

 • Greta Valenti – zang, percussie
 • Robin Davey – gitaar, backing vocals
 • Stephen Mildwater – bas, percussie, backing vocals
 • Emma Jonson – piano, keytar, backing vocals
 • Tom Rasulo – drums, percussie, backing vocals
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.