Gerritschinkel.nl Columns & meer

14sep/230

Wereldrecord kloksimultaan

Biljart & Bridge Centrum De Hoog in Gouda is a.s. zaterdag top of the bill als het op dammen aankomt. Internationaal grootmeester Martijn van IJzendoorn doet die dag een aanval op het wereldrecord kloksimultaan dammen. Hij neemt het op tegen 50 opponenten. Een heel grote uitdaging, maar het wordt gewoon de hoogste tijd om het wereldrecord, die al vijf jaar in het bezit is van de Rus Alexander Georgiev, naar Gouda te halen.

Martijn van IJzendoorn is een wereldtopper. Al jaren is hij een van de steunpilaren van de sympathieke damvereniging Damlust Gouda, de kleine vereniging die het presteert om ook al weer heel wat jaren in de Ereklasse, de top van dammend Nederland, te spelen. Afgelopen zaterdag begon Damlust de nieuwe competitie meteen heel goed met een 11-9 overwinning op CDT Arnhem. Van IJzendoorn speelde remise tegen Thijs Gerritsen, maar dat terzijde.

De palmares van Martijn van IJzendoorn is om je vingers bij af te likken. Zeven keer Nederlands jeugdkampioen, vier keer Europees jeugdkampioen en vier keer wereldkampioen jeugd. In 2017 werd hij als debutant in Urk meteen ook Nederlands kampioen bij de senioren.

Van 28 september tot 13 oktober hoopt Martijn Van IJzendoorn op Curaçao wereldkampioen te worden. Maar dan moet hij o.a. af zien te rekenen met zijn clubgenoot Sven Winkel. Twee spelers van Damlust Gouda naar het WK, wat een weelde. De titel ‘Gouda sportstad’ krijgt steeds meer allure. 

Maar voor Martijn van IJzendoorn eerst de grote uitdaging op zaterdag 16 september. Vier uur lang rennen van bord naar bord en van klok naar klok. Proberen zo weinig mogelijk naar het toilet te gaan, want dat kost alleen maar tijd. Ik kan me goed voorstellen dat Martijn  advies heeft gekregen van internationaal grootmeester en clubgenoot Erno Prosman. De huidige voorzitter van Damlust Gouda weet wat het is om een dergelijke uitdaging aan te gaan want hij werd op 7 juli 2012, na een zenuwslopende sessie van bijna 29 uur, wereldrecordhouder blindsimultaan dammen. Dat de legendarische Ton Sijbrands zijn record in 2014 weer van Prosman afpakte, het zij zo.   

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.