Gerritschinkel.nl Columns & meer

25apr/230

Geraint Watkins – Aide-memoire

Geraint Watkins (5 februari 1951, Swansea) is een singer-songwriter, pianist, gitarist en accordeonist uit Wales. Hij heeft vele jaren lang zijn sporen verdiend als sessiemuzikant bij o.a. Nick Lowe, Van Morrison, Dave Edmunds, Mark Knopfler, Paul McCartney, Graham Parker, Rory Gallagher, Status Quo, Shakin’ Stevens, Eric Clapton en Bill Wyman’s Rhythm Kings. Watkins is zelfs te horen op albums van Normaal. Tussen 1979 en 2019 verscheen er menig soloalbum van Geraint Watkins.

Begin april verscheen Aide-Memoire, een dubbelalbummet 41 nummers uit het repertoire van Geraint Watkins. De eerste drie nummers van cd 1 zijn afkomstig van het debuutalbum Geraint Watkins & the Dominators uit 1979. The Dominators bestonden naast Watkins uit Andy Fairweather Low (bekend als frontman van The Amen Corner) en Micky Gee. Lekker swingende en rockende nummers met een R&B sausje overgoten. De nummers 4 t/m 9 zijn afkomstig van twee albums die Watkins maakte met The Balham Alligators. Nummers waarin de accordeon van Watkins een heerlijke zydecosfeer creëert. Apart is een swingende jazzy versie met blazers van Chuck Berry’s klassieker Johnny B. Goode. De nummers 10 t/m 17 zijn afkomstig van het album Watkins Bold as love uit 1998. Songs die lekker in het gehoor liggen en variëren van good old R&B (Don’t knock it), country (Sweetheart) tot songs met blazers die de sfeer van New Orleans oproepen (Honey, honey, It’s over). Cd 1 sluit of met zes songs van het album Dial ‘W’ for Watkinsuit 2004. Een aantal mooi gezongen (jazzy) ballads (Soldier of love, Only a rose), de door Nick Lowe gezongen ballroomjazz (Go West) en de aparte swingende jazzy cover Heroes and villians van The Beach Boys.

Cd 2 begint met nog een nummer van het album Dial ‘W’ for Watkins, het gospelachtige Heaven. De volgende vijf nummers komen van het album In a bad mood uit 2008. Veelal rustige ballads, waarvan Chagrin deels in het Frans wordt gezongen. In de Nick Lowe compositie Heart of the city zit de swing er weer in, naast een vleugje zydeco, met Nick Lowe op ritmegitaar en fraaie baslijnen van Matt Radford. De nummers 7 t/m 11 zijn van het album Moustique ui 2014. Een mix van rustige ballads (House on the prairie, All around the world), ska (Keep on), uptempo (Walking to Milwaukee) en gospel (Shine a light). Cd 2 eindigt met zeven songs van Watkins’ meest recente album Rush of blood uit 2019. Uptempo songs met cello en viool (Rush of blood, Middle of the night), ballads met de klarinet van Martin Winning (Heaven only knows, I got the blues) en een countryblues met mondharp en pedal steel (On my mind). De bloemlezing eindigt licht walsend met zweverig pianospel en strijkers met Another day over.  

Conclusie: Aide-Memoire is een mooie gevarieerde staalkaart van het solorepertoire van een bevlogen en veelzijdige muzikant.

Tracks cd 1 :

 1. Deep in the heart of Texas
 2. Man smart woman smarter
 3. Nobody
 4. Fine fine fine
 5. Sacre blue
 6. I don’t wanna be in love
 7. Allons rock ‘n’ roll
 8. Johnny B. Goode
 9. Secret love
 10. My happy day
 11. I love being in love
 12. Don’t stop
 13. Sweetheart
 14. Don’t knock it
 15. Honey honey
 16. It’s over
 17. It’s a wonderful life (again)
 18. Two rocks
 19. Turn that chicken down
 20. Heroes and villains
 21. Soldier of love
 22. Only a rose
 23. Go west

Tracks cd 2 :

 1. Heaven
 2. Easy to say ‘bon temps rouler’
 3. Champion
 4. Chagrin
 5. Jenni
 6. Heart of the city
 7. House on the prairie
 8. Walking to Milwaukee
 9. Keep on
 10. All around the world
 11. Shine a light
 12. Rush of blood
 13. Middle of the night
 14. Heaven only knows
 15. On the Nside
 16. On my mind
 17. I got the blues
 18. Another day over (reprise)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.