Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

Sport en poezie

Het is van 26 januari tot 1 februari Poëzieweek, het grootste poëziefeest van de Lage Landen. Ik ben behalve een liefhebber van poëzie ook een liefhebber van sport. Sport en poëzie, wat mij betreft een prima combinatie die vaak hand in hand gaan.

Sport en poëzie, dan denk ik aan dichters als Spartasupporter Jules Deelder (Als de geest van Bok de Korver, zich warm loopt langs de lijn). Cees Buddingh en Nico Scheepmaker die  onsterfelijke sportgedichten hebben geschreven waarin de liefde voor DFC en Johan Cruyff wordt beleden. Wielergedichten zijn er ook in overvloed. De Vlaamse dichter Elvis Peeters bij de Tour de France van 2016 (De laatste bergen zijn bedwongen, de posities liggen vast. Ons lied is morgen uitgezongen, tenzij Parijs ons nog verrast).

Zijn er ook Goudse sportgedichten vroeg ik me af. Ik vond er een van de Goudse dichter Eduard Ditmar. Hij schreef een ode aan voetbalclub ONA (Waar zie je nog plaatjes met lachende voetballers? Waar vind je nog een club midden in een woonwijk?). De vorig jaar overleden voetballer-dichter van Old Stars 1886 Ton Houtman uitte zijn liefde voor Olympia (Ouwe tevreden knakkers, we verliezen ons in gedachten, denken meestal dat we beter zijn dan dat de werkelijkheid nu is). De oud Goudse stadsdichter, en tegenwoordig Amsterdammer in hart en nieren Pieter Stroop van Renen, nam onlangs poëtisch afscheid van trainer Alfred Schreuder van Ajax (Met witte zakdoek in de hand, zwaai ik hem uit).

Ik ben zelf geen dichter, hooguit een rijmelaar en dan nog alleen met Sinterklaas. Soms haal ik in gedachten J.H. Leopold aan (o rijkdom van het onvoltooide), als voetballers denken dat een treffer in de blessuretijd de overwinning oplevert.

Het echte dichten laat ik graag over aan echte dichters zoals b.v. onze nieuwe stadsdichter Jeffrey van Geenen. De fraaie prestaties van de waterpolomannen en –vrouwen van GZCDONK moeten toch een bron van inspiratie zijn. Of de crosscompetitie van GRTC Excelsior op de vroege zondagmorgen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Jeffrey, je bent hierbij uitgenodigd.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.