Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

Blessuretijd

Het ging het afgelopen weekend in de voetbalwereld vooral weer over de blessuretijd. Bij PSV spuwde men vuur over de negen minuten die scheidsrechter Danny Makkelie bijtelde. Trainer Ruud van Nistelrooij wond zich enorm op en spits Luuk de Jong, die zelf geen deuk in een pakje boter trapte, begreep er niets van. Het was voor PSV natuurlijk zuur dat ze opnieuw in de blessuretijd een overwinning uit handen gaven. Maar als PSV achter had gestaan had je natuurlijk niemand van de Eindhovenaren horen klagen over die negen minuten. En dat geldt uiteraard voor alle andere teams in zo’n geval, dus graag minder huilie huilie.

De term blessuretijd dekt niet helemaal de lading, eigenlijk moet je spreken van extra speeltijd. Tijd wordt behalve voor blessures ook bijgetrokken bij tijdrekken, de tijd die de VAR nodig heeft en het aantal wisselspelers dat invalt. Ik kan me voorstellen dat er soms vraagtekens worden gezet bij het aantal minuten dat een scheidsrechter langer laat spelen. Ik maak dat zelf wekelijks mee. Wedstrijden die 90 minuten duren zijn een zeldzaamheid. Menigeen pleit opnieuw voor het invoeren van zuivere speeltijd zoals bij balsporten als  waterpolo, basketbal, hockey, korfbal, rugby en zaalvoetbal. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wie gaat die spelonderbrekingen bijhouden? Als de scheidsrechter dat allemaal moet doen is hij meer met zijn stopwatch bezig dan met de wedstrijd. Misschien iets voor de 4e man? Maar die heb je niet bij de amateurs. De tijd dat er echte blessures zijn en de tijd dat de VAR bezig is met zijn werk zijn gemakkelijk bij te houden. Bij invallers is de stopwatch ook gemakkelijk stil te zetten en bij doelpunten ook. Maar hoe ga je om met tijdrekken. Voor eindredacteuren van sportprogramma’s zal er bij het invoeren van zuivere speeltijd bij het voetbal ook het nodige veranderen. Er zal dan misschien minder tijd zijn voor nabeschouwingen. Dat laatste is dan een voordeel, want dan zijn we ook van het vele gezwets na afloop van een wedstrijd af. Laten we een proef gaan doen, te beginnen bij vriendschappelijke wedstrijden

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.