Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

Namen

“Aan namen heb ik niets, ik moet rugnummers hebben”. Dit riep wielerverslaggever Barend Barendse in 1958 toen hem via de Tourradio werd medegedeeld dat Pfimlin was gevallen. Barendse, die toen radioverslag deed, wist blijkbaar niet dat met Pflimlin de toenmalige premier van Frankrijk werd bedoeld en dat diens kabinet die dag was gevallen. Deze reactie heeft de man (‘ik pak mijn pet en druk mijn snor’) nog jaren achtervolgd.  

Als sportcommentator ben ik het helemaal eens met de woorden van Barend Barendse. Als ik liveverslag moet doen van een voetbalwedstrijd (maar dat geldt ook voor andere sportwedstrijden), probeer ik altijd een wedstrijdformulier te ‘scoren’, waarop alle namen en rugnummers staan vermeld. En dat is helaas niet altijd een vanzelfsprekendheid. Maar gelukkig is daar bijna altijd nog de wedstrijdsecretaris die bereid is om je te helpen. Ik heb nog tijden meegemaakt dat rugnummers niet verplicht waren. Dan moest je afgaan op uiterlijke kenmerken van spelers die je niet kende.

Over namen gesproken, ik las zondag de volgende kop op een voetbalwebsite: ‘Memphis maakt op perfect moment zijn eerste doelpunt voor Atlético Madrid’. Memphis is natuurlijk Memphis Depay, een van de vele voetballers die naast het rugnummer zijn voornaam op zijn voetbalshirt draagt. Aanvoerder van Dijk van het Nederlands Elftal gaat tijdens een wedstrijd door het leven als Virgil. Op de apple-podcast Kein Geloel las ik na afloop van de voetbaltriller Feyenoord – PSV, ‘Stop de Perzen, Alireza is een held!’. Alireza Jahanbakhsh, de Iraanse voetballer van Feyenoord die ook met zijn voornaam op zijn shirt staat. Zomaar een paar voorbeelden van voetballers die om diverse redenen met hun voornaam op hun shirt door het leven gaan. Voetballers mogen zelf kiezen, en mogen zelfs een bijnaam kiezen heb ik begrepen. Zou Willem van Hanegem ooit hebben overwogen om De Kromme op zijn shirt te zetten? Ik denk het niet. René van der Gijp zie ik er wel voor aan om met ‘Gijp op zijn rug rond te rennen. Ik wacht nu nog op de voetballer die er Henk, Mo of Sherida op laat zetten

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.