Gerritschinkel.nl Columns & meer

20sep/220

Jeffrey Halford and the Healers – Soul crusade

De in Dallas, Texas, geboren singer-songwriter Jeffrey Halford groeit op met de muziek van countryartiesten als Johnny Cash en Roger Miller. In 1963 verhuist het gezin naar California. Na zijn middelbare school speelt hij gitaar in een streetband liedjes van o.a. Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Robert Johnson en The Ventures. Hij treedt dan ook op in clubs in Oakland waar hij speelt met bluesmuzikanten als Mississippi Johnny Waters en J.J. Malone. Later vormt hij de rockabillyband The Snappers die o.a. optreden met Chris Isaak, The Blasters en The Beat Farmers.

In 1991 verschijnt Halford’s titelloze debuutalbum. Sinds 1999 maakt hij platen met zijn band Jeffrey Halford & The Healers en delen zij het podium met o.a. Etta James, Taj Mahal, Los Lobos, Jimmy Cliff, John Hammond, Guy Clark, Greg Allman en Chuck Prophet. De band opereert vanuit San Francisco.

Deze maand verschijnt Soul crusade, het nieuwe album van Jeffrey Halford and the Healers. Een album met elf songs waarbij Halford is geïnspireerd door gospel, folk, soul en blues.

Het openingsnummer Another skyline is een lome maar opwindende soulblues met fraaie backing vocals. Take it slow is uptempo americana in de sfeer van J.J. Cale en in Pie eyed poet’s plea zitten duidelijk invloeden van New Orleans. Heerlijk is de slepende pedal steel van Tom Heyman in het laid back Wandering kind en Adam Rossi streelt daarna zijn keys in Kitchen door. Mooie midtempo gospelachtige soul. Met Sinner man duiken we de delta blues in. Hannah Halford is te horen in de backing vocals in de prachtige gospel Walk to the river. Pescadero is mooi gezongen americana met keys en ingetogen gitaarlicks. Vuig gitaarwerk is te horen in het stevige Devil, met Hannah Halford en Kira Kessel in de backing vocals. De ballad Picture in my mind is een song waarin de doorleefde stem van Jeffrey Halford helemaal tot zijn recht komt. De pedal steel van Bruce Kaphan mag er ook zijn. Het album eindigt met Sad sinking feeling soulvol en met een vleugje folk.  

Conclusie: Op Soul crusade worden soul, blues, gospel en americana tot een zeer smakelijk geheel gesmeed.

Tracks cd:

 1. Another skyline
 2. Take it slow
 3. Pie eyed poet’s plea
 4. Wandering kind
 5. Kitchen door
 6. Sinner man
 7. Walk to the river
 8. Pescadero
 9. Devil
 10. Picture in my mind
 11. Sad sinking feeling

Line-up

 • Jeffrey Halford – gitaar, zang
 • Adam Rossi – keys, drums, zang, bas
 • Mike Anderson – bas
 • Aaron Halford – gitaar, bas en zang (track 3,4)
 • Hannah Halford – zang (7,9)
 • Kira Kessel – zang (track 9)
 • Tom Heyman – pedal steel (track 4)
 • Bruce Kaphan – pedal steel (track 10)
 • Bill MacBeath – bas, zang (track 1,6,9,10)
 • Preacher Boy – gitaar (track 2)
 • Vicky Randle – zang (track 10)
 • Kevin White – bas (track 2,5)
 • Rob Hooper – drums (track 1,9,10)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.