Gerritschinkel.nl Columns & meer

14sep/220

Goudse glorie op schaatsen

Hiep hiep hoera, Gouda heeft er weer een Europees kampioene bij. Lianne van Loon pakte afgelopen zondag in het Italiaanse L’Aquila bij het EK Inlineskaten een gouden medaille op de marathon. Werk aan de winkel voor wethouder van sportzaken Michiel Bunnik. Het wordt steeds drukker op de Wall of Fame in sporthal De Mammoet.

Lianne van Loon is de zoveelste topper van SC Gouda. De Goudse schaatsclub, die op 1 oktober viert dat ze 60 jaar geleden werd opgericht, heeft in die 60 jaar een memorabel aantal topschaatsers afgeleverd. Een bloemlezing:

Jan Bazen werd in 1970, 1971 en 1972 Nederlands kampioen sprint. Op de Olympische Winterspelen van 1976 in Innsbruck werd hij 6e op de 500 meter. Ook Ingrid Paul was actief op de Olympische Winterspelen. In 1988 in Calgary op de 5000 meter. Topsprintster en tweevoudig olympiër Andrea Nuyt greep in 2002 greep in Salt Lake City net naast een podiumplaats op de 500 meter. Ze was meerdere keren Nederlands kampioene op de 500 meter. Het Nederlands record op die afstand was meer dan 10 jaar in haar bezit. De veel te vroeg overleden Paulien van Deutekom werd wereldkampioene allround in 2008.

Ted-Jan Bloemen mag ook niet worden vergeten. Nederlands kampioen allround in 2012. In 2014 is hij geëmigreerd naar Canada, maar de gouden medaille op de 10.000 meter en de zilveren plak op de 5000 bij de Olympische Winterspelen van 2018 hebben ook een Gouds randje. Hij was jaren in het bezit van de wereldrecords op de 10,000 en de 5.000 meter.

Op het gebied van marathonschaatsen telt SC Gouda ook mee. Sjoerd den Hertog won drie keer de KNSB Marathon Cup. Ook Tom den Heijer timmert ook in het marathonschaatsen aan de weg.

SC Gouda heeft 60 jaar Gouda sportief op de kaart gezet.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.