Gerritschinkel.nl Columns & meer

13sep/220

Heather Nova – Other shores

Heather Nova (6 juli 1967) is een singer-songwriter uit Bermuda, dochter van een moeder uit Nova Scotia (Canada) en een vader uit Bermuda. Ze begint op jonge leeftijd met gitaar en viool spelen en ze schrijft haar eerste liedje als ze pas 12 jaar is. In 1989 studeert ze af aan de Rhode Island School of Design. Ze volgt ook poëzielessen, maar songwriting blijft haar passie. Nova breekt in 1994 door met het album Oyster. Ze treedt regelmatig op bij festivals. In Nederland is Heather Nova ook geen onbekende want ze treedt in 1994, 1995, 1998, 2000 en 2005 op Lowlands op, in 1995, 1999 en 2000 op Pinkpop, in 2010 op Bospop en in 2011 op Crossing Border.

Vorige maand verscheen Other shores, het nieuwe album van Heather Nova. Een album met dertien covers. Een bonte verzameling van songs die je niet direct van haar zou verwachten.  

Het openingsnummer Waiting for a girl like you, een song van Foreigner uit 1981, heeft mooie pianoklanken, maar ik moet even wennen aan de stem van Nova als ze in het refrein ‘omhoog’ gaat. In John Lennon’s Imagine is het vooral ook genieten van de mooie bijdrage van Midori Jaeger op cello. Stayin’ alive is in de oorspronkelijke versie van The Bee Gees heel uitbundig, maar Nova doet het wat rustiger aan. Ingetogen is Fireproof , een song van The National, met mooie akoestische gitaarlicks. Uitbundiger is de zang in Never gonna give you up, de grote hit van Rick Astley uit 1987. De rust keert daarna weer terug in Don’t stop believin van Journey, waarna het tempo in het Pixies nummer Here comes your man weer omhoog gaat. Nova is mooi op dreef in Fragile, de ballad van Sting uit 1987. In Like a hurricane van Neil Young is de cello van Midori Jaeger weer zeer fraai naast de ingetogen zang van Heather Nova. Vincent Lions brengt mooie gitaarlicks in het met vibrerende stem gezongen Cold little heart van Michael Kiwanuka uit 2016. Het Buzzcock’s nummer Ever fallen in love uit 1978 heeft weer meer uptempo en de percussie van Felix Tod en Emeline Lavender maken het allemaal wat pittiger. Apart is Message personnel, een chanson van Francoise Hardy en Michel Berger (1947-1992) uit 1973. Mooie baslijnen en gitaarlicks van Lions met zang in het Engels en Frans. In het volledig acapella gezongen slotnummer Sailing, oorspronkelijk van The Sutherland Brothers uit 1972 maar vooral bekend van Rod Stewart die er in 1975 een grote hit mee scoorde, bewijst Heather Nova haar grote vocale kwaliteiten.      

Conclusie: Ik kan hier met plezier naar luisteren.

Tracks cd:

 1. Waiting for a girl like you
 2. Jealous guy
 3. Stayin’ alive
 4. Fireproof
 5. Never gonna give you up
 6. Don’t stop believin
 7. Here comes your man
 8. Fragile
 9. Like a hurricane
 10. Cold little heart
 11. Ever fallen in love
 12. Message personnel
 13. Sailing

Line-up:

 • Heather Nova – zang, piano, akoestische gitaar
 • Felix Tod – bas(track 3), percussie (track 3,11)
 • Midori Jaeger – cello (track 2,5,9)
 • Vincent Lions – bas (track 4,12), gitaar (track 4,10,12)
 • Emeline Lavender – percussie (track 11)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.