Gerritschinkel.nl Columns & meer

8aug/220

Rusty – The ressurection of rust

Voordat singer-songwriter Elvis Costello (25 augustus 1954, Londen), vanaf 1977 aan de weg ging timmeren als Elvis Costello & the Attractions had hij van 1972 – 1973 al gespeeld in zijn eerste band Rusty. Costello ging toen nog door het leven als Declan MacManus. Onlangs besloten Costello en zijn toenmalige bandmaat en oprichter van Rusty Allan Mayes (zang, gitaar), een plaat op te nemen.    

Het resultaat verscheen vorige maand op de ep The resurrection of rust. De ep bevat nieuw opgenomen uitvoeringen van zes nummers die in 1972 op de setlist van Rusty stonden. Costello en Mayes worden bijgestaan door Steve Nieve, Pete Thomas en Davey Faragher (The Imposters) en Bob Andrews (Brinsley Schwartz, Graham Parker & The Rumour).

Het openingsnummer Surrender to the rhythm is een song van de Britse pubrockband Brinsley Schwartz uit 1972 van hun album Nervous on the road. Lekker uptempo, een typisch Nick Lowe nummer en een fraaie bijdrage van Bob Andrews op Hammond en piano. I’m ahead if I can quit while I’m behind is een compositie van de uit Kentucky afkomstige singer-songwriter Jim Ford (1941-2007). Melodieuze midtempo americana. Warm house (and an hour of joy), met een mandolinesolo, schreef Costello al in 1971 en toen al was de latere Costello stijl hoorbaar. De ballad Don’t loose your grip on love, met hier een felle gitaarsolo halverwege, is ook weer een typische Nick Lowe song van Brinsley Schwartz uit 1972. Maureen & Sam, (oorspronkelijke titel Maureen & Dan), schreven Mayes en MacManus en het nummer verscheen voor het eerst in 1986 op het soloalbum Stumbling in the aisle van Allan Mayes. De ep eindigt met twee songs van Neil Young. Het stevige Everybody knows this is nowhere staat op Young’s 2e studioalbum uit 1969. Dance dance dance, met Elvis Costello op elektrische viool, is afkomstig van het debuutalbum van Crazy horse uit 1971.

Conclusie: The resurrection of rust is goed te pruimen en mede door de inbreng van zijn band The Imposters is de vertrouwde Elvis Costello sound niet ver weg.

Tracks:

 1. Surrender to the rhythm
 2. I’m ahead if I can quit while I’m behind
 3. Warm house (and an hour of joy)
 4. Don’t loose your grip on love
 5. Maureen & Sam
 6. Everybody knows this is nowhere  - Dance dance dance (medley)

Line-up

 • Elvis Costello – zang, gitaar, piano, bas, mandoline, elektrische viool
 • Allan Mayes – zang, gitaar
 • Pete Thomas – drums
 • Steve Nieve – orgel
 • Davey Faragher – bas
 • Bob Andrews – hammond, piano (track 1)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.