Gerritschinkel.nl Columns & meer

2jun/220

Herman Brock jr. – Devianto

Herman Brock jr. (18 september 1970, Winterswijk) is een bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter. Hij groeit op in Terneuzen. Als tiener speelt hij al gitaar in de band van zijn vader Herman Brock sr. In 1999 richt hij met bassiste Lizz Sprangers de band Eurocasters op en toert hiermee meerdere keren door Texas. In 2006 richt hij samen met Lizz Sprangers (bas, rubboard, vocals)  en Geertje van den Berg (mandoline, autoharp, vocals) de bluegrass- en old timeband Brock & the Brockettes op. Sinds 2009 speelt Brock (gitaar, vocals) ook met zijn bluegrassband Brock’s Blue Grass Bunch, die verder bestaat uit Lizz Sprangers (bas), Henk van der Sypt (mandoline), Hans Wolters (banjo) en David Piedfort (dobro). Met deze band heeft Brock door Kentucky getoerd.

In 2015 verscheen zijn veel geprezen album The old world, een muzikale reis door de oude wereld met streekverhalen en legendes. Deze maand is het nieuwe album van Herman Brock jr. uitgekomen. Dit album, Devianto, (Latijn voor ‘afwijkend’) is een bluegrass-album dat ook ‘uitwijkt’ naar andere traditionele muziekstijlen. Devianto is opgenomen in de studio van Janos Koolen. Aan het album hebben maar liefst 24 muzikanten meegewerkt. Op de cover van het album staat het schilderij ‘Cosmic’ van de op jonge leeftijd vanuit Iran naar Frankrijk gevluchte kunstenaar Pejman Ebadi.

Het openingsnummer Freedom is fantastische uptempo bluegrass met veel piano, banjo en viool en vervolgens komt in Hey there baby ook de accordeon er bij. De Ierse fluit creëert een Keltische sfeer in Down at the graveyard. Breakout is een uptempo instrumental met banjo, dobro, mandoline en percussie. Future is pure bluegrass waarna in het rijkelijk geïnstrumenteerde Long time no see het tempo iets omlaag gaat. Keltische invloeden zijn er weer door de uitbundige uilleann pipes in het instrumentale titelnummer Devianto. Door de vrolijke trompetklanken belandt de luisteraar in Money (the cashbox piano) in de Latin sferen. Vader Herman Brock sr. is vocaal ook aanwezig in de countryballad You got me wrong. Daarna is het weer uitbundige bluegrass wat de klok slaat in Sometimes, Who am I to judge en Open up your eyes, waarbij de diverse instrumenten weer schitteren. Het album wordt na het slechts één seconde (!) durende Pick your own way afgesloten met de bonustrack You got me wrong, een rehearsal uit 1993 van The Brock Family.         

Bovenkant formulier

Onderkant formulier

Conclusie: Liefhebbers van bluegrass en muziek die daar dicht tegenaan ligt worden weer rijkelijk verwend met dit prachtige album.

Tracks cd:

 1. Freedom
 2. Hey there baby
 3. Down at the graveyard
 4. Breakout
 5. Future
 6. Long time no see
 7. Devianto
 8. Money (the cashbox piano)
 9. You got me wrong
 10. Sometimes
 11. Who am I to judge
 12. Open your eyes
 13. Pick your own way
 14. You got me wrong (bonustrack)

Line-up

 • Herman Brock jr. – zang, gitaar, autoharp, kokosnoten
 • Lizz Sprangers – bas, zang
 • Geertje v.d. Berg – mandoline, zang
 • Hans Wolters – banjo
 • Janos Koolen – mandoline, banjo, bouzouki, bodhrón
 • Jeroen Schmohl – dobro
 • Joost van Es – viool
 • Ies Muller – Ierse fluit
 • Onno Kuipers – accordeon
 • Bert Peyffers – percussie
 • Jasper Goedman – hang
 • Michael Boere – uilleann pipes
 • Pascal v.d. Velde – trompet
 • Bart van Strien – banjo
 • Arnold Lasseur – mandoline
 • Aart Schroevers – bas
 • Robert-Jan Kanis – gitaar
 • Tim Kliphuis – gypsy viool
 • Herman Brock sr. – zang
 • Herman Brock III – zang
 • Larry Brock – piano
 • Madelief Weida – zang
 • Jannes Weida – zang
 • Fapy Lafertin – gypsy gitaar
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.