Gerritschinkel.nl Columns & meer

10dec/210

Various artists – Highway butterfly – The songs of Neal Casal

De Amerikaanse singer-songwriter-gitarist Neal Casal werd op 2 november 1968 geboren en Denville, New Jersey. Van 1988 – 1993 was hij leadgitarist in de southern rockband Blackfoot en van 2005 – 2009 lid van The Cardinals, de begeleidingsband van Ryan Adams. Verder speelde hij in Chris Robinson Brotherhood, Hard Working Americans, The Skiffle Players, GolspelbeachH, Beachwood Sparks en Circles Around the Sun. In 1995 verscheen zijn solodebuutalbum Fade away diamond. Zijn solocarrière was commercieel niet echt succesvol, maar zijn albums werden door de liefhebbers en de critici juichend ontvangen. Zijn laatste soloalbum Sweeten the distance kwam in 2011 uit. Het levens-geluk lachte Casal helaas niet toe en op 26 augustus 2019 beroofde hij zich van het leven. Neal Casal werd slechts 50 jaar.  

Vorige maand verscheen Highway butterflythe songs of Neal Casal, een eerbetoon op 3-cd’s en 5 lp’s, met 41 songs van Neal Casal, uitgevoerd door een groot gezelschap topmusici, waaronder o.a. Steve Earle, Susan Tedischi & Derek Trucks, Shooter Jennings, Bob Weir, Hiss Golden Messenger en leden van bands waar Casal lid van was. De opnamen werden gemaakt tussen februari en december 2020.  

Cd 1 opent met het prachtig gezongen Travelling after dark door Aaron Lee Tasjan. Verder songs met de prachtige heldere en soulvolle stemmen van o.a. Jamie Wyatt, Leslie Mendelson en Krasno. Mooi zijn de duetten van Dori Freeman & Teddy Thompson (Sweeter the distance) en Jonathan Wilson & Hannah Cohen (Detroit or Buffalo). Casal’s oude bandmaten zijn aanwezig met lekkere uptempo in You don’t see me (Beachwood Sparks & GospelbeaH) en in de fraaie ballad All the luck in the world (Circles Around the Sun). Folky songs als Feathers for Bakersfield (Fruit Bats), Wisest of the wise (Mapache). Susan Tedeschi & Derek Trucks sluiten de eerste schijf af met het mooie ingetogen akoestische Day in the sun.

Het openingsnummer van cd 2 is de instrumental Bird with no name van Jimmy Herring & Circles Around the Sun. Ook hier weer fraai gezongen ballads als Maybe California (Shooter Jennings), December (Todd Sheaffer met strijkers), The cold and the darkness (Tim Heidecker) en Too much to ask (Kenny Roby & Ämy Helm). Willow Jane door Britton Buchanan rockt lekker weg. Bob Weir (Grateful Dead) geeft aan Time and trouble met Jay Lane & Dave Schools een jazzy karakter en ook in Death of a dream (J Mascis) is jazzy gitaarwerk te horen. Warren Haynes mag afsluiten met scheurend gitaarwerk in het ruim 8 ½ minuut durende Free to go.   

De 15 songs op de 3e cd leveren ook mooie pareltjes op. Zoals b.v. de zwoele stem van Victoria Reed in Angel and you’re mine. De prachtige piano-instrumental Pray me home van Jason Crosby. De fijne harmonieen van Puss N Boots in These days with you. De typische Steve Earle stijl in het titelnummer Highway butterfly. De pure country van Best to Bonnie door Zephaniah Ohora & Hazeldine. Het weelderige Let it all begin door de jazz-tweeling Jared en Jonathan Mattson. Huiveringwekkend mooi is de zang van Jena Kraus in Soul gets lost. The Allman Betts Band toveren Raining straight down om in southern rock. Robbi Rob sluit ‘slepend’ af met I will weep no more, waarin ook interviewfragmenten zijn te horen.  

Conclusie: Met Highway butterfly wordt een indrukwekkend mooi eerbetoon van ruim drie uur aan een briljante singer-songwriter gebracht.

Tracks cd 1:

 1. Travelling after dark – Aaron Lee Tasjan
 2. Need shelter – Jamie Wyatt
 3. You don’t see me crying – Beachwood Sparks & GospelbeacH
 4. No one above you – Marcus King & Eric Krasno
 5. Feathers for Bakersfield – Fruit Bats
 6. All the luck in the world – Billy Strings & Circles Around the Sun
 7. Sweeter the distance – Dori Freeman & Teddy Thompson
 8. Time down the wind – Hiss Golden Messenger
 9. Me & queen Sylvia – Johnathan Rice
 10. Wisest of the wise – Mapache
 11. Freeway to the canyon – Phil Lesh & The Terrapin Family Band
 12. Feel no pain – Leslie Mendelson
 13. Detroit or Buffalo – Jonathan Wilson & Hannah Cohen
 14. Day in the sun – Susan Tedeschi & Derek Trucks

Tracks cd 2:

 1. Bird with no name – Jimmy Herring & Circles Around the Sun
 2. Maybe California – Shooter Jennings
 3. White fence round house – Vetiver
 4. December – Todd Sheaffer
 5. Grand island – Courtney Jaye
 6. Superhighway – Oteil Burbridge, Nick Johnson, Steve Kimoc, John Morgan Kimock & Duane Trucks
 7. Willow Jane – Britton Buchanan
 8. Too much to ask – Kenny Roby & Amy Helm
 9. Time and trouble – Bob Weir, Jay Lane & Dave Schools
 10. Death of a dream – J Mascis
 11. The cold and the darkness – Tim Heidecker
 12. Free to go – Warren Haynes

Tracks cd 3:

 1. So far astray – Rachel Dean
 2. Highway butterfly – Steve Earle & The Dukes
 3. Angel and you’re mine – Victoria Reed
 4. Pray me home – Jason Crosby
 5. Lost satellite – Lauren Barth
 6. The losing end again – Jesse Aycock
 7. These days with you – Puss N Boots
 8. Cold waves – Tim Bluhm & Kyle Field
 9. Best to Bonnie – Zephaniah Ohora & Hazeldine
 10. Let it all begin – The Mattson 2
 11. You’ll miss it when it’s gone – Cass McCombs, Ross James, Joe Russo, Farmer Dave Scher & Dave Schools
 12. Fell on hard times – Angie McKenna
 13. Raining straight down – The Allman Betts Band
 14. Soul gets lost – Hazy Malaze & Jena Kraus
 15. I will weep no more – Robbi Robb
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.