Gerritschinkel.nl Columns & meer

20apr/210

Southside Johnny & La Bamba’s Big Band- Grapefruit moon – the songs of Tom Waits

De Amerikaanse singer-songwriter Southside Johnny (4 december 1948, Neptune, New Jersey) is vooral bekend als frontman van Southside Johnny & the Asbury Jukes. Hij staat ook bekend als de peetvader van de Jersey Shore Sound, een mengeling van oude rock ‘n ‘ roll, oude rhythm & blues en blue-eyed soul. Met the Asbury Jukes maakte hij sinds medio jaren ’70 van de vorige eeuw een groot aantal albums. Naast een aantal soloalbums nam hij in 2008 het album Grapefruit moon op met La Bamba’s Big Band, een album met covers van Tom Waits. Een ambitieus project.

Op 12 maart jl. is het album Grapefruit moon opnieuw uitgebracht. Prachtig geremasterd zodat alles nog beter tot zijn recht komt. En het klinkt allemaal kraakhelder, een lust voor het oor.

Het album opent met de ingetogen pianoklanken van de ballad Yesterday is here, maar al snel geeft de geweldige blazerssectie een spetterende voorstelling. Zeer energiek wordt vervolgd met Down, down, down. Uptempo, met de schuurpapieren stem van Southside Johnny die er ook een felle mondharpsolo uitgooit naast een zeer solide ritmesectie en solerende blazers. Walk away is een nummer van Waits van de soundtrack Dead man walking uit 1997 en Tom Waits geeft hier zelf ook  vocaal acte de presence. In Please call me baby is Johnny een swingende jazzcrooner in een vol bad met blazers. En het instrumentale intermezzo met een verpletterende saxsolo is ronduit schitterend. De big band speelt in het titelnummer Grapefuit moon tamelijk ingetogen. Deze ballad, met een akoestisch gitaarintro, is wat mij betreft het prijsnummer van dit album. All the time is in the world is weer stevig, met een strakke ritmesectie en een blazerssectie die de gashandel weer opentrekt. Tango till they’re sore is zo’n typisch Waits nummer met een bluesy huilende mondharp. Johnsburg, Illinois is een langzaam nummer van nog geen twee minuten, maar de bigband is nadrukkelijk aanwezig net als daarna in New coat of paint, met een hoofdrol voor de saxofoon. Shiver me timbers is ook vooral mooi door de tinkelende piano, de mondharp en de accordeon. De zang in Dead and lovely is afwisselend ingetogen en uitbundig. Ook fraai zijn de basloopjes. Het latingetinte Temptation is ook weer zo’n typische Waits song. Mooie gitaarlicks en explosieve blazers. Een kleine zeven minuten swingen! Het album sluit af met de bonustrack Straight to the top , een liveopname en een duet met Richie ‘La Bamba’ Rosenberg.      

Conclusie: Southside Johnny brengt met de fantastische La Bamba’s Big Band een indrukwekkend eerbetoon aan Tom Waits.

Tracks cd:

 1. Yesterday is here
 2. Down, down, down
 3. Walk away
 4. Please call me baby
 5. Grapefruit moon
 6. All the time in the world
 7. Tango till they’re sore
 8. Johnsburg, Illinois
 9. New coat of paint
 10. Shiver me timbers
 11. Dead and lovely
 12. Temptation
 13. Straight to the top (live) (bonustrack)

Line-up:

 • Southside Johnny – zang, mondharmonica
 • Glenn Alexander – dobro, gitaar, mandoline
 • John Ballesteros – percussie
 • Clarence Banks, Art Baron, Jeff Bush, Ben Williams II, Brian Pastor  – trombone
 • Bobby Bandiera – backing vocals
 • Jeff Bashkow – klarinet, fluit, altsax
 • Samuel Paul Bortka – klarinet, fluit, tenorsax
 • Dana Calitri, Carol Lee Goodgold, Curtis King, Richard Rosenberg, Vaneese Thomas, Fonzi Thornton,   – koor
 • Tim Cappello – sopraan- en tenorsax
 • Frank Elmo – fluit, alt- en sopraansax
 • Charlie Giordano – accordeon
 • Scott Healy – harpsichord, piano
 • Howard Johnson, Marcus Rojas – tuba
 • Jeff Kazee – Hammond
 • Erik Lawrence, Baron Raymonde – fluit, altsax
 • Michael Mancini – piano
 • Ed Manion – klarinet, sax
 • Ray Marchica – drums
 • Michael Merritt – bas
 • Shawn Pelton – drums, percussie
 • Mark Pender, Stu Satalof, Chris Anderson – flugelhorn, trompet
 • Jerry Vivino – klarinet, fluit, altsax, tenorsax
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.