Gerritschinkel.nl Columns & meer

11apr/210

Adam Douglas – Better angels

Adam Douglas (1981) is geboren en getogen in Oklahoma, maar deze singer-songwriter-gitarist woont al meer dan 10 jaar in Noorwegen. Naast het toeren deed hij ook sessiewerk  met o.a. Jon Bon Jovi, Larry Carlton, Sting, Bonnie Raitt, Robben Ford, Kirk Fletcher en Ten Years After. In 2015 komt zijn platendebuut I may never learn uit, in 2018 gevolgd door The beauty & the brawn. De muzikale voorbeelden voor Douglas zijn Howlin’ Wolf, Sam Cooke, Tom Petty en Joe Jackson.

Begin deze maand verscheen zijn nieuwe album Better angels. De inspiratie voor zijn 3e album haalt Douglas o.a. uit de prachtige natuur (de bergen en de fjorden) van zijn nieuwe thuisland. Douglas wordt op dit album bijgestaan door een aantal voortreffelijke Noorse musici.  

Het album opent ontspannen, soulvol en melodieus met Joyous we’ll be, dat ook als eerste single is uitgebracht. De fantastische blazers in Into my life herinneren mij aan de stijl  van de blazers van de rockband Chicago. Een van de hoogtepunten van het album is voor mij Build a fire. Funky bluesy soul met de blazers die een geweldige bigbandsfeer creëren. Na het zelf reflecterende So naive, zingt Douglas met veel passie naast de strijkers en de klaterende pianoklanken de ballad Change my mind, een cover van Lucy Silvas uit 2018. Beady Belle draaft op in het funky Where I wanna be. De Noorse begeleiders zijn weer fantastisch in het intens gezongen Blue white lie. A whistle to blow neigt duidelijk naar bluesrock met duels tussen gitaar en saxofoon. In Both ways zijn invloeden van gospel en country aanwezig en Just a friend is Al Green achtige jazzy soul met fijn pianospel. Dat Douglas een geweldige zanger is bewijst hij nogmaals in de prachtige countryballad Lucky charm. Dying breed is de lekkere uptempo met blazers voorthuppelende bonustrack.

Conclusie: Better angels is een heerlijk album.

Tracks cd:

 1. Joyous we’ll be
 2. Into my life
 3. Build a fire
 4. So naive
 5. Change my mind
 6. Where I wanna be (feat. Beady Belle)
 7. Blue white lie
 8. A whistle to blow
 9. Both ways
 10. Just a friend
 11. Lucky charm
 12. Dying breed

Line-up:

 • Adam Douglas – akoestische gitaar, elektrische gitaar, lead vocals, backing vocals
 • Ruben Dalen – drums, percussie
 • Martin Windstad – percussie
 • Marius Reksiø- bas
 • Thor-Erik Fjellvang – piano, orgel, clavinet, synth, marxofhone
 • Iver Olav Erstad – hammond B-3
 • Kaja Fjellberg Pettersen – cello
 • Line Sørensen Voldsdal – viola, viool
 • Tracee Meyn – backing vocals
 • Børge-Are Halvorsen – bariton en tenor saxofoon
 • Even Kruse Skatrud – trombone
 • Jens Petter Antonsen – trompet
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.