Gerritschinkel.nl Columns & meer

3feb/200

Olympische Zomerspelen

De Olympische Spelen van 1928 werden in Amsterdam gehouden. Los Angeles was afgetroefd. Nederland had toen de primeur dat voor het eerst de olympische vlam werd ontstoken. Koningin Wilhelmina weigerde de openingsceremonie bij te wonen en omdat die op een zondag plaatsvond, protesteerde de SGP.

In 2012 deed Nederland pogingen om de Olympische Zomerspelen in 2028 weer naar Nederland te halen. Maar de lobby van Nederland mislukte en de Spelen werden toegewezen. Uitgerekend aan Los Angeles!

Nu willen een aantal oud-atleten en het bedrijfsleven een poging te wagen om de Olympische Zomerspelen van 2032 naar Nederland te halen. Behalve het geld zal ook het maatschappelijke draagvlak een belangrijke rol gaan spelen. Voor- en tegenstanders gaan zich roeren. I.p.v. de SGP zal nu de Partij voor de Dieren protest aantekenen lijkt mij.

Zou de stad Gouda eventueel iets kunnen betekenen? De waterpolowedstrijden kunnen in het  Groenhovenbad worden gespeeld. En als we jiu jitsu als demonstratiesport introduceren? In die sport is Gouda absoluut een wereldtopper. Aafke van Leeuwen en Boy Vogelzang zijn in 2032 helaas te oud, maar Sportschool Den Edel trekt gewoon een blik nieuwe toppers open. En Mario den Edel is een icoon in die wereld, dus dat helpt wellicht ook.

Het zijn nog maar plannen, maar de discussie zal de komende tijd ongetwijfeld losbarsten. De Olympische Zomerspelen 2032 in Nederland, het lijkt leuk, maar wat haal je op je hals. Het EK voetbal van 2000 was al een hele klus, de Formule I Dutch Grand Prix in Zandvoort in mei dit jaar heeft ook veel voeten in aarde. Maar vergeleken bij de Olympische Spelen is dat kinderspel. En 2032 is ook geen 1928. Niet aan beginnen dus. Maar ja, wie ben ik.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.