Gerritschinkel.nl Columns & meer

14dec/190

Phil Bee’s Freedom – Live at Moulin Blues

Zanger Phil Bee (Phillippe Bastiaans) is op 1 december 1958 geboren in Jemappes, een deelgemeente van Bergen in de Belgische provincie Henegouwen. Later verhuist hij naar Margraten in Limburg. Hij begint zijn muzikale carrière in 1990 in coverbands en in 1996 wordt hij zanger bij Doctor Rhythm. Weer later wordt hij lid van de tributeband The Hendrix Files. In 2004 vormt hij zijn eigen band Phil Bee and the Buzztones. Met deze band maakt hij twee albums. In 2009 maakt Phil Bee, inmiddels met zijn nieuwe band King Mo, een grote tournee door Nederland en België. Van King Mo verschijnen twee albums.

In 2013 ontbindt Phil Bee zijn band King Mo en formeert zijn nieuwe band Freedom. In 2014 komt van hen het album Caught live uit. In 2015 worden zanger Phil Bee en gitarist John F. Klaver bekroond met een Dutch Blues Award en in 2016 wint Pascal Lanslots de Dutch Blues Award voor beste toetsenist. In 2016 verschijnt ook Memphis moon, het eerste studioalbum van Phil Bee’s Freedom.

Op 4 mei 2019 treedt Phil Bee’s Freedom op tijdens het Moulin Blues Festival in het Limburgse Ospel, al meer dan 35 jaar een toonaangevend bluesfestival in Nederland en dat wereldwijd aanzien geniet.

Opnamen van dit concert zijn begin november uitgebracht op cd en dvd. Het album Live at Moulin Blues begint lekker swingend met Down the line, een nummer van hun album Memphis moon. Your love, een nummer van hun meest recente album Home, is een midtempo gedreven gezongen blues met een strakke ritmesectie, spetterende gitaren en een wervelende orgelsolo. Down don’t bother me is een cover van Mike Mattison van de Tedeschi Trucks Band. Een fraaie soulblues van grote klasse met striemende gitaren en een prachtige slide van Stef Paglia. Met ‘het wordt een mooie dag, de zon gaat schijnen’ kondigt Phil Bee Got to get better in a little while aan. In deze cover van Eric Clapton uit de tijd van Derek & the Dominoes, zijn funky gitaren, een vette bassolo en gedreven zang te horen. Een van de hoogtepunten is Soulshine, een schitterende ballad van Warren Haynes van The Allman Brothers uit 1994. Het is 8 ½ minuut genieten en met de lyrische en gierende gitaren worden The Allman Brothers bijna naar de kroon gestoken. In het bluesy Power of love mag Pascal Lanslots zich weer helemaal uitleven. Spetterend gitaarwerk is er daarna weer in Crosstown traffic van Jimi Hendrix. Dan is het tijd voor een kippenvelmoment als Phil Bee speciaal applaus vraagt voor zijn bluesmaatje Bert Reinders uit Meppel en hij draagt One last kiss op aan iedereen die er niet meer is en waar we veel van houden. One last kiss begint met gedragen orgelklanken, en na een ingetogen begin ‘explodeert’ het nummer in een bad van gitaren en keys om tenslotte weer ingetogen te eindigen. Deze indrukwekkende en ontroerende ballad vormt het absolute hoogtepunt van het album. Het slotakkoord is Big legged woman (with a short, short mini skirt). Dit nummer van Israel Tolbert en vooral bekend geworden door Freddie King, is een uitstekende funky uitsmijter, met een fantastische orgelsolo, een vlammende gitaarsolo van Paglia en soulvolle backing vocals.

Conclusie: Degenen die er in Ospel niet bij waren kunnen op dit fantastische album horen wat ze gemist hebben.

Tracks cd:

 1. Down the line
 2. Your love
 3. Down don’t bother me
 4. Got to get better in a little while
 5. Soulshine
 6. Power of love
 7. Crosstown traffic
 8. A salute to Bert (intro to One last kiss)
 9. One last kiss
 10. Big legged woman

Line-up;

 • Phil Bee - zang
 • Guy Smeets – gitaar
 • Stef Paglia – gitaar
 • Pascal Lanslots – keyboards
 • Arie Verhaar – drums,
 • Carlo van Belleghem – bas
 • Tarah Ouwenkerk – backing vocals
 • Nicole Verouden – backing vocals

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.