Gerritschinkel.nl Columns & meer

31mei/190

Rory Gallagher – Blues

De Ierse bluesgitarist en –zanger Rory Gallagher wordt op 2 maart 1948 geboren in Ballyshannon. Hij begint zijn muzikale carrière begin jaren ’60 als gitarist in de Fontana Showband en medio jaren ’60 speelt hij in de Impact Sound Show Band. In 1966 formeert hij Taste. In 1969 brengt dit powertrio hun debuutalbum Taste uit. In 1971, als Taste wordt ontbonden, formeert Gallagher een eigen nieuwe band. De ster van Gallagher begint te stralen en in 1972 en 1974 wordt hij door het Britse muziekblad Melody Maker uitgeroepen tot beste bluesgitarist van de wereld. Vooral live is Rory Gallagher op zijn best en heeft hij veel succes. Ik kan gelukkig uit ervaring spreken want ik heb hem op 10 maart 1973 op het legendarische Pop Gala in de Vliegermolen in Voorburg zien optreden in zijn houthakkershemd en zijn afgeragde Stratocaster. Een concert om nooit te vergeten.

Enige vorm van glamour is hem vreemd. Hits maken vind hij ook niet belangrijk. Door zijn vakgenoten zoals Eric Clapton, U2, Slash, Brian May en The Rolling Stones wordt hij geroemd en geprezen. Er is even sprake dat Gallagher de vervanger van Mick Taylor bij The Stones wordt.

Van alcohol is Rory niet vies en dat eist uiteindelijk zijn tol. In april 1995 ondergaat hij succesvolle levertransplantatie. Maar twee maanden later, op 14 juni 1995 overlijdt hij in Londen op 47-jarige leeftijd aan een longontsteking. Rory Gallagher wordt in Ierland nog steeds geëerd. In zijn geboorteplaats Ballyshannon staat een bronzen standbeeld en in Cork draagt het plaatselijke theater zijn naam. Jaarlijks vindt er in Ballyshannon The Rory Gallagher International Tribute Festival plaats.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Rory Gallagher zijn eerste plaat uitbracht. Om dit te vieren werd eind  mei het album Blues uitgebracht. Een verzameling van 36 zeldzame en nooit uitgebrachte opnamen uit de periode 1971 - 1994.

Op cd 1 is Gallagher elektrisch te horen op songs die uiteindelijk niet terecht zijn gekomen op de albums Jinx (1982), Against te grain (1975), Blueprint (1972), Tattoo (1973) en Deuce (1971). De songs variëren van uptempo Chicago blues (Don’t start me talking), felle bluesrock (Tore down), slowblues (Nothin’ but the devil) en de fraaie Tony Joe White cover As the crow flies. Verder een aantal radio-opnamen, de slowblues Off the handle, de traditional I could’ ve had religion met mondharp, de prachtige ballad A million miles away en de stomende boogie Bullfrog blues. In drie nummers is Rory Gallagher als gastgitarist te horen. Leaving town blues, een Peter Green song, die oorspronkelijk in 1994 verscheen op het album Rattlesnake guitar, de soulblues I’m ready bij Muddy Waters en in de skiffle Drop down baby bij Lonnie Donegan. Op alle nummers bewijst Gallagher een fantastische gitarist te zijn die veel stijlen beheerst. Bovendien had hij uitstekende bandleden zoals in zijn hoogtijdagen bassist Gary McAvoy, pianist Lou Martin en drummer Rod d’ Ath.

Op cd 2 staan akoestische opnamen. De outtakes uit de eerste helft van de jaren ’70 laten prachtige countryblues horen met wederom schitterend gitaarwerk (Who’s that coming, Should ‘ve learnt my lesson, Whole lot of people). Naast de gitaar is in Prison blues en Banker’s blues Lou Martin op piano groots. Ook op deze akoestische cd staan weer een aantal radio- en televisiesessies, de boogie Secret agent, Muddy Waters’ Blow wind blow, Loanshark blues en de countryblues Pistol slapper blues van Blind Boy Fuller. De akoestische cd eindigt met Rory Gallagher op slide in sessies waarin hij zijn blueshelden eert met een gedreven versie van Can’t be satisfied (Muddy Waters), het hoekige Want ad blues (John Lee Hooker) en Walkin’ blues van Robert Johnson.

Cd 3 bevat live opnamen van concerten die Gallagher in Engeland gaf (Glasgow 1982), (Sheffield 1977) en Newcastle (1977). Uptempo bluesrock (Sonny Boy Williamson’s When my baby she left me, de bluesstandard Messin’ with the kid, Tore down), slowblues (Nothin’ but the devil, What in the world, en Buddy Guy’s Garbage man blues. Ergens in de late jaren ’80 speelde Gallagher een stomende versie van Muddy Waters’ I wonder who. In 1996 trad Gallagher op bij de BBC en speelde All around man, een ruim 11 minuten lange fantastische blues met gitaar, orgel, bas, drums, een hamerende piano en een fraaie harpsolo. In 1975 speelde Gallagher een gastrol tijdens een concert van Albert King in de uptempo met blazers gelardeerde soulblues You upset me en in 1991 met Jack Bruce tijdens diens Rockpalast concert de Albert King klassieker Born under a bad sign. Ook met Chris Barber speelde Gallagher. Hij is hier te horen tijdens een concert van Chris Barber Band in 1989 met een felle gitaarsolo in de instrumental Comin’ home baby. Tenslotte praat Rory Gallagher in een kort interview over zijn favoriete bluesartiesten.    

Conclusie: Dit schitterende album bewijst nogmaals wat voor een geweldige gitarist Rory Gallagher was. Vooral live was het een genot om naar zijn gitaristische hoogstandjes te luisteren. Rory is al jaren niet meer onder ons, maar zijn muziek blijft leven.

Tracks cd 1 (electric blues)

 1. Don’t start me talking (unreleased track form the Jinx album sessions 1982)
 2. Nothin’ but the devil (unreleased track form the Against the grain album sessions 1975)
 3. Tore down (unreleased track from the Blueprint album sessions 1973)
 4. Off the handle (unreleased session Paul Jones Show BBC radio 1986)
 5. I could’ve had religion (unreleased WNCR Cleveland radio session 1972)
 6. As the crow flies (unreleased track from Tattoo album sessions 1973)
 7. A million miles away (unreleased BBC radio 1 session 1973)
 8. Should’ ve learnt my lesson (outtake from Deuce album sessions 1971)
 9. Leaving town blues (tribute track from Peter Green ‘Rattlesnake guitar’ 1994)
 10. Drop down baby (Rory guest guitar on Lonnie Donegan’s Puttin’ on the style album 1978)
 11. I’m ready (guest guitarist on Muddy Waters London Sessions album 1971)
 12. Bullfrog blues (unreleased WNCR Cleveland radio session 1971)

Tracks cd 2 (acoustic blues)

 1. Who’s that coming (acoustic outtake from Tattoo album sessions 1973)
 2. Should’ve learnt my lesson (acoustic outtake from Deuce album sessions 1971)
 3. Prison blues (unreleased track from Blueprint album sessions 1973)
 4. Secret agent (unreleased acoustic version form RTE Irish TV 1976)
 5. Blow wind blow (unreleased WNCR Cleveland radio session 1972)
 6. Bankers blues (outtake from the Blueprint album sessions 1973)
 7. Whole lot of people (acoustic outtake from Deuce album sessions 1971)
 8. Loanshark blues (unreleased acoustic version from German TV 1987)
 9. Pistol slapper blues (unreleased acoustic version from Irish TV 1976)
 10. Can’t be satisfied (unreleased Radio FFN session 1992)
 11. Want ad blues (unreleased RTE Radio Two Dave Fanning session 1988)
 12. Walkin’ blues (unreleased acoustic version from RTE Irish TV 1987)

Tracks cd 3 (live blues)

 1. When my baby she left me (unreleased track from Glasgow Apollo Concert 1982)
 2. Nothin’ but the devil (unreleased track from Glasgow Apollo Concert 1982)
 3. What in the world (unreleased track from Glasgow Apollo Concert 1982)
 4. I wonder who (unreleased live track from late 1980’s)
 5. Messin’ with the kid (unreleased track from Sheffield City Hall Concert 1977)
 6. Tore down (unreleased track from Newcastle City Hall Concert 1977)
 7. Garbage man blues (unreleased track from Sheffield City Hall Concert 1977)
 8. All around man (unreleased track form BBC OGWT Special 1976)
 9. Born under a bad sign (unreleased track from Rockpalast 1991 w/Jack Bruce)
 10. You upset me (unreleased guest performance from Albert King album ‘Live’ 1975)
 11. Comin’ home baby (unreleased track from 1989 concert with Chris Barber Band)
 12. Rory talking blues (interview track of Rory Talking about the blues)

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.