Gerritschinkel.nl Columns & meer

30apr/190

Hans Theessink – 70 Birthday bash

Zanger-gitarist Hans Theessink (5 april 1948, Enschede) loopt al heel lang mee in de muziekscene. Begin jaren ‘60 raakt hij aangestoken door de blues en deze muziek heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. In zijn begintijd treedt hij met een vriendenband op in Enschede en omgeving en in Duitsland en in 1970 maakt hij zijn eerste plaatopname. Begin jaren 80 verhuist Theessink naar Wenen waar hij sindsdien met zijn vrouw woont.

Op 5 april 2018 werd Hans Theessink 70 jaar. Om dit heuglijke feit te vieren nodigde hij een groot aantal muzikale vrienden uit Europa en de VS uit om dit met hem te vieren. Op 4,5,6 en 7 april 2018 vonden in het Wiener Metropol de Birthday Bash Konzerten plaats. De musici die met Theessink optraden waren o.a. zijn eigen band Blue Groove, The Blind Boys of Alabama, tubaspeler Jon Sass, het oorspronkelijk uit Zimbabwe afkomstige trio Insingizi, de Oostenrijkse zangeressen Meena Cryle en Sassy Holzinger, de Deense zanger-gitarist Knud Moller, de Britse jazzzangeres Dorretta Carter en de Zeeuwse bluesband Champagne Charlie.

Op 5 april jl. verschenen deze opnamen op het dubbelalbum 70 Birthday bash. Cd 1 opent met Stormwarning een akoestische blues met een groot J.J. Cale gehalte. Na Jimmy Reed’s Honest I do, speelt Gait Klein Kromhof van Champagne Charlie een fraaie slepende mondharp in Vicksburg is my home. In Willie Dixon’s Built for comfort is de tuba van Jon Sass lekker en de slide van Theessink in Walking the dog van Rufus Thomas mag Meena Cryle haar niet geringe vocale kwaliteiten laten horen in Sam Cooke’s Change is gonna come. Jon Sass is weer op dreef in Cocaine blues. Een van de hoogtepunten van het album is Jesus on the mainline, een prachtige vertolking van de gospelsong van Ry Cooder met vocale hoogstandjes van Dorretta Carter en de uit Grenada afkomstige zanger Alee Thelfa. Insingizi is weer prominent te horen in Set me free en het Zuid Afrikaans getinte Zambezi. The Blind Boys of Alabama zingen de gospels Uncloudy day en Hank William’s I saw the light naar grote hoogten. Cd 1 eindigt met de klassieke gospel Will the circle be unbroken, met een absolute hoofdrol van Dorretta Carter.

Champagne Charlie is te gast in Running home, het openingsnummer van cd 2, daarbij geassisteerd door Insingizi. Na het melodieuze gitaarspel van Chris Fillmore in Leaving at daybreak voert de gospelzang van Insingizi weer de boventoon in Old man trouble. Vervolgens zingt Theessink een duet met Sassy Holzinger in If I needed you, de klassieker van Townes van Zandt. Champagne Charlie horen we weer in Stop that Alabama bus, de protestsong die gospelzanger Brother Will Hairston in 1956 schreef naar aanleiding van de boycot die ontstond toen de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks in de bus weigerde haar zitplaats af te staan aan een blanke. Man with a broken heart is een mooie Willie Nelson achtige countrysong met Knud Moller die vervolgens een mooi duet aangaat met Theessink in het o.a. door Cab Calloway onsterfelijk gemaakte St. James infirmary. Na het heel korte Sabela met Insingizi gaat men op de Duits/Oostenrijkse toer in Awarakadawara en Lindschi met de Oostenrijkse singer-songwriter Ernest Molden en de Oostenrijkse zanger en mensenrechtenactivist Willie Resetarits. Kris Kristofferson’s Help me make it through the night is vertaald naar Gö du bleibst heut Nacht bei mir, In Sweet home Chicago neemt Sissy Holzinger, begeleid door o.a. Champagne Charlie, de vocalen weer voor haar rekening. In Glory of love is Milica Theessink in de backing vocals te horen. De gospelblues Slow train is een fraai slotakkoord.

Conclusie:  Birthday bash uit 2009 heeft in het album 70 Birthday bash een meer dan voortreffelijke opvolger gekregen. Wacht a.u.b. weer geen 10 jaar Hans voor je weer met zo’n prachtig ‘verjaardagsalbum’ komt.

Tracks cd 1:

 1. Stormwarning
 2. Honest I do
 3. Vicksburg is my home
 4. Built for comfort
 5. Walking the dog
 6. Change is gonna come
 7. Cocaine blues
 8. Jesus on the mainline
 9. Set me free
 10. Zambezi
 11. Uncloudy day
 12. I saw the light
 13. Will the circle be unbroken

Tracks cd 2:

 1. Running home
 2. Leaving at daybreak
 3. Old man trouble
 4. If I needed you
 5. Stop that Alabama bus
 6. Man with a broken heart
 7. James infirmary
 8. Sabela
 9. Awarakadawara
 10. Lindschi
 11. Gö du bleibst heut Nacht bei mir
 12. Sweet home Chicago
 13. Glory of love (feat. Milica Theessink)
 14. Slow train
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.