Gerritschinkel.nl Columns & meer

17jan/190

Jimmy Rankin – Moving east

In Nederland is James Kevin (Jimmy) Rankin niet zo bekend, maar in zijn geboorteland Canada is de op 28 mei 1964 in Mabou, Nova Scotia geboren singer-songwriter en gitarist een grootheid op het gebied van de country- en traditionele folkmuziek. In de jaren ’70 maakt hij deel uit van The Rankin Family. In 2001 besluit Jimmy solo te gaan en in dat jaar verschijnt ook zijn eerste soloalbum Song dog. Nadat hij op de solotoer is gegaan woont hij een tijdje in Nashville, Tennessee, maar hij keert uiteindelijk weer terug naar Nova Scotia en woont tegenwoordig in Halifax. Als lid van The Rankin Family en als soloartiest ontvangt hij meerdere Canadese (country)-awards.

Afgelopen maand verscheen Moving east, het 7e soloalbum van Jimmy Rankin. Op dit album keert Rankin helemaal terug naar zijn muzikale roots. Producer is Joel Plaskett die ook een duidelijke muzikale inbreng heeft evenals een groot aantal andere getalenteerde gastmuzikanten. Acht songs zijn van de hand van Jimmy Rankin en drie nummers schreef hij samen met anderen.

Het album opent uptempo met het opgewekte Loving you never gets old met een fraaie mandoline van de Canadese bluegrass- en folk instrumentalist Bob Cormier. No more I’ll go roving is een bluesy ballad met banjo, bouzouki en de ‘gang vocals’ van The Villages. Thin ice vertelt het dramatische verhaal van een streekgenoot van Rankin die door het ijs zakte en overleed. In The rawleigh man komt de feestelijke sfeer met banjo en ‘gang vocals’ weer terug en dit nummer zal het ongetwijfeld heel goed doen in de pubs van Cape Breton. Vol traditie zijn vervolgens ook Down at the shore, met buffetpiano en het met Ierse doedelzakken versierde Turn that boat around. Opwindend mandolinespel van Jamie Robinson rockt lekker mee in Been away. These roads zit weer vol tragedie en in deze ballad verhaalt Rankin over ‘the murdering roads’ op Cape Breton waar zoveel ongelukken gebeuren en waar ook zijn broer John Morris in 2000 bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

Schotse doedelzakken komen er aan te pas in Highlander. Na de ritmische chant Haul away the whale met handclapping en ‘gang vocals’ eindigt het album met Dirt ‘n’ potatoes, de feestelijke Cape Breton medley (Prince Charlie, The flowers of Edingburh en Bonnie Annie) met een glansrol van Ashley Mac Isaac op fiddle.

Conclusie: Liefhebbers van traditionele folkmuziek kunnen hun hart ophalen aan dit prachtige album.

Tracks cd:

 1. Loving you never gets old
 2. No more I’ll go roving
 3. Thin ice
 4. The rawleigh man
 5. Down at the shore
 6. Turn that boat around
 7. Been away
 8. These roads
 9. Highlander
 10. Haul away the whale
 11. Dirt ‘n‘ potatoes – Cape Breton fiddle medley

Line up:

 • Jimmy Rankin – zang, akoestische gitaar, tamboerijn
 • Geoff Arsenault – drums, percussie, gang vocals (track 5)
 • Ronald Hynes – staande en elektrische bas, gang vocals (track 5)
 • JP Cormier – mandoline (track 1), banjo (track 2,4)
 • Jamie Robinson – mandoline (track 7), bariton elektrische gitaar (track 8)
 • Ashley Mac Isaac – fiddle (track 8,11)
 • Hilda Chiasson – wurlitzer piano (track 8), buffetpiano (track 11)
 • Bill Stevenson – buffetpiano, gang vocals (track 5)
 • Glenn Coolen – uilleann pipes (track 6), highland bagpipes (track 9)
 • Villages (Matt Ellis, Jon Pearo, Travis Ellis, Archie Rankin) – gang vocals en handclaps (track 2,4,10)
 • Joel Plaskett – 12-string gitaar (track 1,3,6,9), bouzouki (track 2,4), mandola (track 3,5,9), elektrische bas (track 2), elektrische gitaar (track 6), akoestische gitaar (track 7), clavinet (track 3), backing vocals (track 1,2,4,5,7,9,10)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.