Gerritschinkel.nl Columns & meer

7okt/180

Delta Moon – Babylon is falling

Het Amerikaanse blueskwartet Delta Moon wordt eind jaren ’90 van de vorige eeuw opgericht in Atlanta, Georgia. Mark Johnson, samen met Tom Gray de oprichter van de band, verzint de naam Delta Moon als hij op een pelgrimsreis gaat naar het huis van Muddy Waters in Clarksdale, Mississippi.

In 2002 komt hun debuutalbum Delta moon. Een jaar later wint Delta Moon The International Blues Challenge in Memphis. De band is daarna op veel op festivals, in theaters en clubs te zien en te horen in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Delta Moon bestaat naast de oprichters Tom Gray en Mark Johnson uit drummer Vic Stafford en bassist Franher Joseph.

Afgelopen maand verscheen Babylon is falling, het nieuwe en 10e studioalbum van Delta Moon. Een album met vijf originele songs en zes covers, opgenomen in Marlon Patton’s Diamond Street Studio en Vick Stafford Studio en gemixed door Jeff Bakos.

Het album opent met het opwindende Long way to go, een door Gray geschreven zompige worksong. De opwinding blijft voortduren in de titelsong, de traditional Babylon is falling met Marlon Patton op drums. One more heartache, de door Smokey Robinson & Miracles geschreven Motown klassieker van Marvin Gay uit 1966, verandert in de uitvoering van Delta Moon in een midtempo swampblues. In Mark Johnson’s uptempo bluesrocker Might take a lifetime gaan de gitaren lekker tekeer. R.L. Burnside’s boogie Skinny woman krijgt een fraaie uitvoering en doet me, en niet alleen in dit nummer, denken aan Triggerfinger. Delta Moon brengt vervolgens een mooie ode aan Tom Petty. Het van het album Damn the torpedoes uit 1979 afkomstige Louisiana rain is een prachtige ballad met slide, mondharmoncia en de enigszins hese zang van Tom Gray. Southern blues van grote klasse is daarna te horen in de ballad Little pink pistol, met orgel, gitaarsolo’s en de strakke ritmesectie Franher Joseph en gastdrummer Adam Goodhue. Delta Moon duikt daarna in het verre verleden met de traditional Nobody’s fault but mine, in 1927 voor het eerst op de plaat gezet door Blind Willie Johnson en in 1976 ook nog opgenomen door Led Zeppelin op hun album Presence. In de uitvoering van Delta Moon evolueert het nummer in een heerlijke funky gospelblues. Howlin’ Wolf wordt geëerd met diens boogie Somebody in my home, met Gray op mondharmonica. Na de zompige boogie One mountain at a time met een solerende Mark Johnson op gitaar, eindigt het album met Christmas time in New Orleans, een funky southern bluestrip door de bayous van Louisiana.

Conclusie: Delta Moon maakt muziek die diep geworteld is in het zuiden van de VS. Liefhebbers van southern swamp delta blues en gospel (blues) rock zijn eigenlijk verplicht het album Babylon is falling aan te schaffen.

Tracks:

  1. Long way to go
  2. Babylon is falling
  3. One more heartache
  4. Might take a lifetime
  5. Skinny woman
  6. Louisiana rain
  7. Little pink pistol
  8. Nobody’s fault but mine
  9. Somebody in my home
  10. One mountain at a time
  11. Christmas time in New Orleans

Line up:

  • Tom Gray – zang, lap steel, keyboards, harmonica
  • Mark Johnson – (slide) gitaar, backing vocals
  • Franher Joseph – bas, backing vocals
  • Vic Stafford – drums (track 9, 10)
  • Marlon Patton – drums (track 1, 2, 5, 6, 8)
  • Adam Goodhue – drums (track 3, 4, 7, 11)

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.