Gerritschinkel.nl Columns & meer

5mrt/180

Dag Koning Winter

De regeerperiode van de Russische beer was kort maar hevig. Nederland was een week lang in de ban van de late vorstperiode. Schaatsliefhebbers hingen amechtig aan de lippen van de weermannen en -vrouwen. De borden ‘schaatsen te koop’ en ‘hier schaatsen slijpen’ waren op veel plaatsen te zien. Standhouders van koek- en zopietenten zagen hun kansen schoon. Toen ik woensdag, op weg om mijn moeder met haar 98e verjaardag te feliciteren door de polder reed, moest ik alle moeite doen om de kriskras ‘geparkeerde’ auto’s bij de ijsbaan tussen Oudewater en Benschop te omzeilen. De snijdende wind weerhield schaatsers er niet van om de ijzers onder te binden. Fascinerend dat geluid van het soms krakende ijs. De zwanen en de eenden in de wakken keken verbaasd naar de waaghalzen die zich van geen gevaar bewust waren. Geen stukje ijs was heilig.

Maar de ijspret was van korte duur. Daar waar vrijdag en vooral zaterdag de Goudse regio was veranderd in een landschap dat we kennen van de 16e eeuwse schilder Hendrick Avercamp, was het zondag over en uit. De ijsvloer was veranderd in een tranendal. De laatste restjes sneeuw verdwenen snel onder de zon. De krokussen en sneeuwklokjes haalden opgelucht adem en hieven hun kopjes vrolijk op. De eenden kwetterden van geluk. De terrassen zaten weer vol en de ijssalon deed goede zaken. Laat de lente nu maar komen!

Rest mij nog om SC Gouda weer te feliciteren. Na de eerste olympische medailles van Ted-Jan Bloemen had de Goudse schaatsclub zaterdag weer een primeur. Sjoerd den Hertog won de KPN Marathon Cup. Hoewel hij in Groningen woont is hij nog steeds lid van SC Gouda. En dan ‘blijft hij een van ons’.

 

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.