Gerritschinkel.nl Columns & meer

29nov/170

Soul of a woman – Sharon Jones & The Dap-Kings

Sharon Lafayette Jones wordt geboren op 4 mei 1956 in Augusta, Georgia. Zij brengt haar eerste levensjaren door in een gezin met tien kinderen, onder wie vier neefjes en nichtjes. Ze zingen vaak met elkaar in de stijl van James Brown. Later verhuist het gezin naar Brooklyn (New York) en Sharon zingt in de kerk gospels. Zij neemt ook deel aan talentenjachten waarbij ze begeleid wordt door lokale funkbands. Ze wordt sessiezangeres en doet achtergrondwerk bij diverse soulartiesten. Als eind jaren ‘80 de soul een beetje uit de mode raakt komt Jones niet meer aan de bak. Ze krijgt geen platencontract en wordt gevangenisbewaarder. In 1996 wordt zij gevraagd om de achtergrondzang te doen op een nummer van de Soul Providers. Sharon maakt veel indruk met haar zang en mag een aantal singles opnemen. In 2000 richten Philip Lehman en Gabe Roth van de Soul Providers een nieuwe soulgroep op, The Dap-Kings. Met deze nieuwe soulgroep viert Sharon Jones haar grootste successen. Hun debuutalbum Dap dippin’ with Sharon Jones and the Dap-Kings verschijnt in 2002. In de jaren daarna brengt de groep nog drie albums uit. De muziek van The Dap-Kings slaat goed aan en wordt beschouwd als een herleving van soul en funk.

Als The Dap-Kings in 2013 bezig zijn met het opnemen van hun vijfde album wordt bij Sharon Jones alvleesklierkanker geconstateerd en worden de opnamen van dit album Give the people what they want een jaar uitgesteld. In 2015 wordt Jones opnieuw getroffen door alvleesklierkanker. Zij blijft echter optreden, maar overleed op 18 november 2016.

Tijdens de 2e ziekteperiode van Sharon Jones werden er opnamen gemaakt voor een nieuw album. Een flink aantal maanden na het overlijden van Jones luisterden de bandleden deze opnamen terug en concludeerden dat het fantastisch klonk en uitgebracht moest worden. Deze maand verscheen, een jaar na het overlijden van Sharon Jones, het album Soul of a woman.

Het album opent met Matter of time, smakelijke soul met blazers en mooie gitaarakkoorden. In het funky Sail on! valt de zeer krachtige zang van Jones op, bijgestaan door fraaie backing vocals van vriendinnen Saun en Starr. Het intro van de wonderschone soulballad Just give me your time doet me sterk denken aan haar hit 100 Days and 100 nights uit 2007. De fraaie trompetfragmenten van Dave Guy geven een extra dimensie aan de funky shuffle Come and be a winner. Rumors is energieke pure soul met fantastische blazers. Pass me by is weer een prachtige soulballad, met heerlijke backing vocals en fraai orgelspel van Victor Axelrod. Na het funky Searching for a new day, met de excellerende Dap-Kings, wordt de luisteraar getrakteerd op mooie strijkersarrangementen in de soulballads These tears (no longer for you) en Girl! (you got to forgive him), met blazers en Sharon Jones in topvorm. Het hoogtepunt van het album wordt voor het laatst bewaard. Call on God is een hemel schreiend mooie gospelballad. Sharon Jones met haar krachtige zang, het orgel van Victor Axelrod en The Universal Church of God Choir. Een mooier slotakkoord is nauwelijks denkbaar.

Conclusie: Een meesterlijk album. Een schitterende postume parel.

Tracks:

 1. Matter of time
 2. Sail on!
 3. Just give me your time
 4. Come and be a winner
 5. Rumors
 6. Pass me by
 7. Searching for a new day
 8. These tears (no longer for you)
 9. When I saw your face
 10. Girl! (you got to forgive him)
 11. Call on God
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.