Gerritschinkel.nl Columns & meer

22sep/170

De charme van het bekervoetbal

De charme van het bekervoetbal zijn de jaarlijkse verrassingen. Bij amateurclubs komen er buitengewone krachten los en dat was in de eerste bekerronde dit jaar ook weer het geval. Ik sla de deelnemers uit de 3e en 2e divisie dan even over want dat die kun je bijna niet meer als amateurs beschouwen.

Een ware sensatie was de prestatie van AVV Swift, de Amsterdamse hoofdklasser die bekerwinnaar Vitesse uitschakelde. Ik moest meteen weer denken aan De Jodan Boys, dat vorig jaar bekertriomfen vierde. Het hoogtepunt was de uitschakeling van eredivisieploeg Go Ahead Eagles. Ik kan me die gedenkwaardige avond nog goed voor de geest halen. Dat heerlijke Engels aandoende stadion De Adelaarshorst aan de Vetkampstraat in Deventer. De buurtbewoners vergaapten zich aan de Goudse invasie. En dan de wedstrijd. Toen Go Ahead Eagles eindelijk 1-0 scoorde wreef een achter mij staande Deventer suppoost mij fijntjes in dat het nu ging beginnen. 'Het zou zo maar kunnen meneer’ was mijn antwoord. Toen Jodan Boys meteen na de pauze de gelijkmaker liet aantekenen keek ik even om of de suppoost er nog was. Hij was er nog, maar hij bezwoer me, ondertussen de trainer van zijn kluppie verwensingen toevoegend, dat dit niet de einduitslag zou zijn. ‘Het zou zo maar kunnen meneer’ antwoordde ik weer. En toen Roald Heerkens Jodan Boys op voorsprong zette keek ik, toen het gejuich was verstomd, achterom om te horen wat de bewuste suppoost nu te zeggen had. Maar de man was in geen velden of wegen te bekennen. Ik heb de goede man daarna helemaal niet meer gezien. Ook niet aan de bar waar hij mogelijk zijn grote verdriet zat te verdrinken.

In de volgende ronde sneuvelde Jodan Boys tegen Vitesse, de latere bekerwinnaar. Van een bekerwinnaar verliezen is geen schande. Met opgeheven hoofd en trots terug naar Gouda.

Jodan Boys speelde enkele weken geleden de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen in Amsterdam. Tegenstander was AVV Swift. Een mooie locatie daar in Oud Zuid, midden in een woonwijk. Net als in Deventer. De wedstrijd werd ook nauwkeurig gadegeslagen door trainer Henk Fräser van Vitesse. ‘Jodan Boys ken ik, maar Swift niet’ aldus de sympathieke trainer in de bestuurskamer. Henk nam het zekere voor het onzekere door zijn eerstvolgende bekertegenstander te bestuderen. De doorgewinterde trainer kent ongetwijfeld zijn klassieken.

Afijn, u weet het resultaat. Woensdagavond kwam het sprookje van AVV Swift uit en het team zorgde voor een primeur door een bekerwinnaar in de eerste ronde uit te schakelen. Mike de Ruijter werd de held van Amsterdam en dat heeft hij geweten ook. Overal dook hij op en moest hij voor de zoveelste keer uitleggen wat er door hem heen ging toen hij de laatste strafschop benutte. Zelfs in De Wereld Draait Door was hij present. Roald Heerkens, de Goudse held kan hier over mee praten, hoewel hij niet in DWDD mocht aantreden.

AVV Swift hoopt in de voetsporen te treden van collega hoofdklasser Jodan Boys. ‘Laat nu Ajax, Feyenoord of PSV maar komen’ waren de euforische kreten in Oud Zuid. Ze hebben hun zin gekregen, want de volgende keer mogen ze tegen landskampioen Feyenoord. In de Kuip en dat is wel even iets anders dan het knusse sportpark Olympiaplein. Ik geef ze net als Jodan Boys destijds tegen Vitesse weinig kans in Rotterdam. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en mocht Swift ook de primeur hebben om een landskampioen uit te schakelen dan stel ik voor dat de KNVB meteen besluit de bekercompetitie te beëindigen en Swift de beker te geven. Want ga daar nog maar eens over heen.

Jammer trouwens dat Jodan Boys zich een aantal maanden geleden door Sportlust ’46 liet verrassen, waardoor er dit jaar geen bussen besteld hoeven te worden. Volgend jaar dan maar weer?

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.