Gerritschinkel.nl Columns & meer

26jul/170

Two – Dan Raza

Dan Raza is een jonge Britse singer songwriter met Indiaas bloed die opgroeit in de zgn. home counties, de graafschappen die aan Londen grenzen. Raza beweegt zich vooral in de folkroots scene en hij heeft al een behoorlijke reputatie opgebouwd, niet alleen in Engeland maar ook daarbuiten. Hij treedt solo op en was openingsact voor o.a. Joan Armatrading, Badly Drawn Boy, Alejandro Escovedo, Cara Dillon, Mary Gauthier, Chris Farlowe, Slaid Cleaves en The Sadies.

Een ontmoeting tijdens een gig in 2012 met multi-instrumentalist Charlie Hart leidt tot het debuutalbum van Dan Raza. Charlie Hart, bekend als producer van o.a. Ian Dury, Ronnie Lane, Eric Clapton en Mose Allison, produceert de eersteling van Raza. Op dit album wordt Raza bijgestaan door gerenommeerde musici als Geraint Watkins (Van Morrison, Paul McCartney, Bill Wyman), BJ Cole (Dolly Parton, Bert Jansch), Steve Simpson (Eric Bibb, Ronnie Lane), Frank Mead ( Albert King, Eric Clapton, Bill Wyman) en Mosi Conde (Mory Kante, Salif Keita). Dit debuut werd alom geprezen. Slaid Cleves roemde hem als een van de beste supportacts die hij de laatste jaren heeft gezien. Volgens Chris Farlowe is hij een groot jong talent en Gareth Lloyd van de BBC bestempelde hem als fantastisch en absoluut briljant. In de songs van Raza zijn literaire invloeden van schrijvers als Ben Okri te horen en hij is ook beïnvloed door de kunstschilder Marc Chagall.

Begin de maand verscheen Two, het nieuwe album van Dan Raza. Op dit album heeft Raza ook weer de hulp ingeroepen van een groot aantal gastmusici. Het album opent met de mooi gezongen ballad Silent’s the night wind, gevolgd door de uptempo folkrocker Payday. Mooie pianoklanken kondigen daarna de ballad Old ways aan. De countryrocker Midnight and the wine, met de pedal steel van BJ Cole heeft duidelijke invloeden van Gram Parsons en Ryan Adams, terwijl de geest van Nick Drake rond waart in de korte ballad Still can’t believe you’re gone. Stevig drumwerk en viool geven het vrolijke folky  Don’t shoot the stars down extra kleur. Een pareltje is de sfeervolle ballad Where the river’s divide, waarin Raza wederom bewijst over een mooie tenorstem te beschikken. De begeleidingsband schittert in Shadowlands, een prachtige ‘jagende’ Nick Cave achtige folksong. Mandoline, banjo en piano betoveren Back down the hill en Stars that shine is weer een gevoelige, ingetogen gezongen ballad met die heerlijke pedal steel. De vrolijkheid spat er van af in de lekkere uptempo folkrocksong Drifting, met banjo, viool, whistle en producer Charlie Hart op accordeon. Het album sluit rustig af met folky ballad Galway lights.

Conclusie: Dit was mijn eerste kennismaking met Dan Raza en daar heb ik een heel lekker gevoel aan over gehouden. Mede dankzij die uitstekende begeleiders heeft Dan Raza met Two een heel mooi album het licht doen zien. Dit smaakt naar meer.

Tracks:

 1. Silent’s the night wind
 2. Payday
 3. Old ways
 4. Midnight and the wine
 5. Still can’t believe you’re gone
 6. Don’t shoot the stars down
 7. Where the rivers divide
 8. Shadowlands
 9. Back down the hill
 10. Stars that shine
 11. Drifting
 12. Galway lights

Line up

 • Dan Raza – vocals, gitaar, banjo
 • Geraint Watkins – orgel, piano
 • BJ Cole – pedal steel
 • Andy Dewar en Jamie Shaw – drums
 • Alan Gibson – bas, piano, blazers
 • Guy Farrow – bas
 • Lawrie Wright – piano
 • Steve Simpson – mandoline
 • Dave Nicols en Lyle Zimmerman – gitaar
 • Frank Mead – fluit, whistle
 • Greg Holme – pedal steel
 • Barbara Bartz – viool
 • Maria Rivington, James Hayto en Des Horsfall – backing vocals
 • Charlie Hart – accordeon

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.