Gerritschinkel.nl Columns & meer

13jul/170

I’ll take you there – An all-star concert celebration – Mavis Staples

Mavis Staples draait al heel lang mee in de muziekscene. De op 10 juli 1939 in Chicago geboren Amerikaanse soul- en gospelzangeres begint al op jonge leeftijd met haar vader Roebuck ‘Pops’ Staples, haar zus Cleotha en haar broer Pervis met zingen in lokale kerken. In 1956 scoren ze als The Staple Singers een hit met Uncloudy day. Als Mavis in 1957 klaar is met haar opleiding op de High School gaan The Staple Singers op tournee. Vader ‘Pops’ raakt helemaal in de ban van de boodschap van dominee Martin Luther King. De Staple Singers beginnen protestliederen te schrijven en te zingen en de groep krijgt de bijnaam ‘God’s greatest hitmakers’ en zij worden de meest spectaculaire en invloedrijke gospelgroep voor de vrijheidsbeweging in die jaren.

In 1969 komt het eerste soloalbum van Mavis Staples uit. Begin jaren ’80 raakt Mavis in financiële problemen maar ze krijgt van Prince, die haar zeer bewondert, een zevenjarig platencontract aangeboden bij zijn platenmaatschappij Paisly Park, maar commercieel succes blijft helaas uit. In 1996 neemt ze het album Spirituals & Gospel op, een tribute aan Mahalia Jackson. Deze eeuw verschijnen er nog vijf albums van Mavis Staples. Het album You are not alone uit 2010 levert Staples een Grammy Award op voor beste americana album.

Op 10 juli 2014 werd Mavis Staples 75 jaar en ter ere hiervan werd er op woensdag 19 november 2014 een speciaal concert gegeven in het Audiotrium Theatre in Chicago. Mavis Staples werd daar in het zonnetje gezet door een groot aantal gerenommeerde muzikanten en een fantastische all-star band. De opnamen van dit concert werden vorige maand uitgebracht op dvd (met twee bonustracks), cd en vinyl.

Joan Osborne bijt op cd 1 het spits af met You’re drving me (to the arms of a stranger), waarna Keb Mo’ het stokje overneemt met Heavy makes you happy. Ook bij I ain’t raisin’ no sand van Otis Clay vliegen de soulvolle spetters er van af. Buddy Miller tovert ons pure gospel voor met lekkere gitaarbreaks. Betoverend mooi zingt Patty Griffin vervolgens de gospelballad Waiting for my child to come home en Emmylou Harris geeft een prettige uptempo countrytintje aan Far celestial shore. De funk slaat vervolgens weer toe in het door Michael Mcdonald uitbundig gezongen Freedom highway. Prachtig is Curtis Mayfield’s People get ready, door Glen Hansard en mooie backingvocals. Mavis vecht daarna een spannend vocaal duel uit met Aaron Neville in Respect yourself, de klassieker van The Staple Singers. Ryan Bingham met achter zich de fantastische all-star band maakt van If you’re ready (come go with me) een opwindend feest. Hope in a hopeless world rockt met Widespread Panic, de band uit Athens, Georgia, als een soultrain. Heerlijk die keys! Keys die ook volop aanwezig zijn in de gospelblues Grandma’s hands, door singer-songwriter Grace Potter soms ingetogen en dan weer zeer uitbundig gezongen. Cd 1 eindigt met Eyes on the prize, een oude folkssong ten tijde van de American Civil Rights Movement, door velen op plaat gezet, waaronder Pete Seeger, Bruce Springsteen, Joss Stone en uiteraard Mavis Staples. Countryzanger Eric Church geeft er hier zijn eigen funky met blazers versierde stevige invulling aan.

Cd 2 opent indrukwekkend met Wade in the water door een zeer geïnspireerd zingende Taj Mahal en dat geldt daarna ook voor de onlangs overleden Gregg Allman met Have a little faith. Dan eist Mavis Staples zelf alle aandacht op. Eerst in Turn me around in een duet met Bonnie Raitt en daarna samen met Gregg Allman, Taj Mahal, Aaron Neville en Bonnie Raitt in een hartverscheurend mooie versie van het aloude Will the circle be unbroken. Heel apart is Slippery people van The Talking Heads. Ik ben er van overtuigd dat David Byrne zijn zegen heeft gegeven aan deze spetterende uitvoering van Mavis met Win Butler van Arcade Fire en diens echtgenote Régine Chassagne. Samen met Jeff Tweedy zingt Mavis dan de soulballad Your are not alone, het titelnummer van Mavis’ album uit 2010 dat ook door Tweedy werd geproduceerd. I’ll take you there zal Mavis met The Staple Singers ongetwijfeld vaak hebben gezongen en ze brengt geeft hier solo een zeer indringende ruim tien minuten durende vertolking die terecht veel applaus oogst. Maar het absolute hoogtepunt van het concert is het slotnummer, de ronduit verpletterende uitvoering door de hele crew van The weight, de klassieker van The Band. Een perfecte afsluiter.

Conclusie: Je kunt bij het album I’ll take you there alle superlatieven uit de kast trekken maar dan kom je nog woorden te kort om de loftrompet over dit fabuleuze album te steken. Er moet heel wat gebeuren wil er dit jaar nog een album verschijnen dat Mavis Staples van de eerste plaats van mijn eindejaarslijst van 2017 wil verdringen.

Tracks cd 1:

 1. You’re driving me (to the arms of a stranger) – Joan Osborne
 2. Heavy makes you happy – Keb’ Mo’
 3. I ain’t raisin’ no sand – Otis Clay
 4. Woke up this morning (with my mind on Jesus) – Buddy Miller
 5. Waiting for my child to come home – Patty Griffin
 6. Far celestial shore – Emmylou Harris
 7. Freedom highway – Michael Mcdonald
 8. People get ready – Glen Hansard
 9. Respect yourself – Mavis Staples & Aaron Neville
 10. If you’re ready (come go with me) – Ryan Bingham
 11. Hope in a hopeless world – Widespread Panic
 12. Grandma’s hands – Grace Potter
 13. Eyes on the prize – Eric Church

Tracks cd 2:

 1. Wade in the water – Taj Mahal
 2. Have a little faith – Gregg Allman
 3. Turn me around – Mavis Staples & Bonnie Raitt
 4. Will the circle be unbroken – Taj Mahal, Gregg Allman, Aaron Neville, Mavis Staples & Bonnie Raitt
 5. Slippery people – Mavis Staples, Win Butler & Régine Chassagne
 6. You are not alone – Mavis Staples & Jeff Tweedy
 7. I’ll take you there – Mavis Staples
 8. The weight – Mavis Staples & everybody

Line up All Star Band:

 • George Marinelli en Rick Holstrom – gitaar
 • Jason Mingledorff – saxofoon
 • Bobby Campo – trompet
 • Mark Mullins – trombone
 • Matthew Rollings en Michael Bearden – keyboards
 • Sonny Emory en Stephen Hodges – drums
 • Tony Carpenter – congas en percussie
 • Donny Gerrard, Kelly Hogan, Alfreda McCrary, Ann McCrary, Regine McCrary – backing vocals

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.