Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/170

Kroketten, bitterballen en vegahapjes

Ik neem u even mee terug in de tijd naar 25 november 1993. Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Amstelveen diende Jan Peter Balkenende, ja de latere minister president, een motie in die bepaalde dat indien de raadsvergadering om 23.00 uur nog niet afgelopen is raadsleden recht hebben op een kroket. Motie aangenomen! In andere gemeenten ontstonden daarna ook discussies over kroketten en aanverwante snacks. In Utrecht werd gediscussieerd over een bitterballenmotie. En in de gemeenteraad van Gouda werd afgelopen week gestemd over de motie ‘transitie plantaardige eiwitten’.

Ook in de sportwereld is discussie over al dan niet gezonde snacks in sportkantines. De bekende sportpresentator Wilfred Genee houdt zich al jaren met deze materie bezig. Of hij dat allemaal uit een idealistische overtuiging doet of dat de commercie bij hem de boventoon voert laat ik hier in het midden. Bij de presentatie van de Goudse Sportnota enige tijd geleden sprak wethouder van sportzaken Jan Willem van Gelder de wens uit dat wat hem betreft de frituur uit de kantine verbannen zou moeten worden. Zeker op tijdstippen dat er veel jeugd aanwezig is.

Sport en politiek zijn, hoewel vaak anders wordt beweerd, absoluut met elkaar verbonden. Ik begrijp de wens van de wethouder en zijn indirecte pleidooi voor gezonde(re) voeding bij sportclubs, maar ik vrees dat het in de praktijk heel lastig zal worden. Laat sportverenigingen hier ook intern maar over stemmen net als in de gemeenteraad. Vrije keuze! De sportclubs zijn op dit moment denk ik meer benieuwd hoe de voorstellen uit de Sportnota gaan uitpakken. Als ze moeten kiezen tussen kroketten en aanvaardbare huurtarieven dan weet ik de uitkomst al.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.