Gerritschinkel.nl Columns & meer

29jan/170

Alabama town – Peter Karp

De veelgeprezen in Leonie, New Jersey geboren Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en pianist Peter Karp groeit op in New Jersey en Alabama. Critici vergelijken zijn manier van songs schrijven met John Hiatt en John Prine. Uit zijn manier van gitaar spelen blijkt zijn liefde voor Freddie King en Elmore James. Hij vermengt naadloos blues en roots muziek. Peter Karp debuteert in 2007 met het album Shadows and cracks. In 2010 volgt het album He said she said, dat hij samen opnam met de Canadese zangeres-gitariste Sue Foley. In 2012 brengt het duo Karp & Foley weer een album uit, Beyond the crossroads. Peter Karp krijgt vooral bekendheid als hij op een gegeven moment gaat toeren en platen opnemen met gitarist Mick Taylor, bekend van o.a. John Mayall’s Bluesbreakers en The Rolling Stones.

Begin deze maand verscheen Alabama town, het nieuwe album van Peter Karp, de opvolger van zijn vorig jaar goed ontvangen album The Arson’s Match. Karp produceerde zijn 8e album samen met Dae Bennett (zoon van Tony Bennett). Karp werd bij het maken van Alabama town geïnspireerd door de muziek die hij hoorde in de jaren ’60 in Alabama en hij heeft het album opgedragen aan zijn vorig jaar overleden stiefmoeder Ruth Turner.

Het titelnummer is een broeierige rootsrocker met een stevige ritmesectie en een gitaarbijdrage van Todd Wolfe (o.a. Sheryl Crow). Het tempo blijft hoog in ‘Til you get home, een rocker, met een klaterende piano. That’s how I like it is een bluesstomper met harmonica. Blues in mind swingt de pan uit met de backing vocals en een heerlijke pianosolo.

Net als op het vorige album van Karp is ook Mick Taylor weer aanwezig met zijn prachtige gitaarsolo’s op de soms stevige soulballad I’m not giving up en met zijn fantastische slidespel op de southern rocker Her and my blues. Karp’s zoon James Otis speelt gitaar op de countryblues The prophet. Iets heel anders is Kiss the bride, een uptempo folkrock song waarin Karp en mooi duet zingt met Leanne Westover. John Zarra maakt het nummer ‘af’ met zijn mandoline. Na de pianoblues Nobody really knows, belanden we met het opwindende Lost highway in de New Orleans sferen. ‘Gesproken’ zang en een piano in de stijl van Dr. John. Op de bluesshuffle Y’ll be lookin’, is puntig gitaarwerk te horen van Paul Carbonara (Blondie). Een glansrol is in het folky I walk alone, weggelegd voor Garth Hudson (The Band) op accordeon. Prachtig! Het album wordt besloten met Beautiful girl, een countryblues met een virtuoze Dennis Gruenling op mondharmoncia.

Conclusie: Met Alabama town heeft Peter Karp weer een voortreffelijk album afgeleverd.

Tracks:

 1. Alabama town
  2. 'Til you get home
  3. That's how I like it
  4. Blues in mind
  5. I'm not giving up
  6. Her and my blues
  7. The prophet
  8. Kiss the bride
  9. Nobody really knows
  10. Lost highway
  11. Y'all be lookin'
  12. I walk alone
  13. Beautiful girl

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.