Gerritschinkel.nl Columns & meer

18jan/170

Talk about that – John Mayall

De oude meester John Mayall weet van geen ophouden. De aartsvader van de Britse blues is inmiddels 83 jaar en vindt de tijd nog niet aangebroken om op zijn lauweren te gaan rusten. In tegendeel zelfs, want ondanks zijn respectabele leeftijd blijft hij gewoon met zijn band op tournee gaan. Vanaf februari staat er weer een Europese tournee gepland, waarbij gelukkig ook Nederland (31 maart in Haarlem en 1 april in Uden) weer wordt aangedaan. En tussen de bedrijven door verschijnen er ook nog steeds regelmatig nieuwe platen. Bijna jaarlijks verschijnt er na zijn debuut in 1965, John Mayall plays John Mayall, een nieuw album. Na zijn in 2015 lovend ontvangen studioalbum Find a way to care en het vorig jaar uitgebrachte album Live in 1967 vol. 2, verschijnt 27 januari a.s. de nieuwe langspeler van John Mayall, Talk about that.

Talk about that, geproduceerd door John Mayall en Eric Corne (president van Forty Below Records), is opgenomen in The House of Blues Studio in Encino, California en bevat 11 nummers, waaronder een aantal covers. Mayall wordt op dit album begeleid door zijn vertrouwde bandleden van de laatste jaren en een blazerssectie. Op twee nummers speelt Eagles gitarist Joe Walsh een gastrol. Joe Walsh was hier zeer mee vereerd want het was zijn grote wens om ooit eens met John Mayall te spelen. Het stond op zijn bucketlist.

Na het funky openings- en titelnummer Talk about you komt de puike blazerssectie tot volle bloei in It’s hard going up, een compositie van soullegende Bettye Crutcher uit Memphis. Een prachtige soulblues met een strakke ritmesectie, piano en een uitstekend zingende Mayall. Het lijkt wel of zijn stem niet ouder is geworden in de pakweg laatste 40 jaar. De lyrische gitaarsolo’s van Joe Walsh en het hammondorgel van John Mayall toveren The devil must be laughing om in een fantastische slowblues. Bij Gimme some of that gumbo belanden we midden in de feestelijke sferen van New Orleans. Heerlijke blazers, een mooie pianosolo en een gitaarsolo van Rocky Anthas. Anthas die na de opnamen van het album aangaf voor een solocarrière te gaan. Mayall besloot daarop met een trio verder op tournee te gaan. Maar mocht hij daar later weer spijt van krijgen, dan is het volgens mij een fluitje van een cent om een nieuwe gitarist te strikken. De Jimmy Rogers klassieker Goin’ away baby is een uptempo Chicago blues met het typische mondharmonicaspel van John Mayall. Op het stevige Cards on the table draaft Joe Walsh weer op met een gloedvolle solo. Na I didn’t mean to hurt you met een pianosolo komen de blazers weer volop aan bod in Don’t deny me, een cover van de Texaanse singer-songwriter Jerry Lynn Williams. Prachtig die vette gitaarsolo van Athas die ook in het funky Blue midnight laat horen een uitstekende gitarist te zijn. Across the country line is weer een typisch Mayall nummer. De mondharmonica trapt af, de blazers vallen in, daarna gitaar en piano en de mondharmonica doet de deur weer dicht. Het album wordt jazzy besloten met You never know, pianosolo’s, een zoemende bas en een ingetogen drummer.

Conclusie: Ik vraag me af of John Mayall ooit wel eens een slecht album heeft afgeleverd. Met Talk about that is zijn enorme catalogus in ieder geval weer uitgebreid met een flonkerend exemplaar.

Tracks:

 1. Talk about that
 2. It’s hard going up
 3. The devil must be laughing
 4. Gimme some of that gumbo
 5. Goin’ away baby
 6. Cards on the table
 7. I didn’t mean to hurt you
 8. Don’t deny me
 9. Blue midnight
 10. Across the country line
 11. You never know

Line up:

 • John Mayall – zang, hammond, piano, keyboards, mondharmonica, gitaar
 • Rocky Athas – solo- en ritmegitaar
 • Greg Rzab – bas en percussie
 • Jay Davenport – drums en percussie
 • Joe Walsh – gitaar (tracks 3 en 6)
 • Nick Lane – trombone
 • Mark Pender – trompet
 • Ron Dziubla – saxofoon
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.