Gerritschinkel.nl Columns & meer

16jan/170

Laat de echte winter nu maar komen

Zondag was de Goudse IJsbaan op de Goudse Markt voor het laatst open. Einde van de ijspret. Het viel mij op dat het altijd druk was op de kleine ijsbaan. Zelfs afgelopen vrijdag en zaterdag zag ik nog een aantal fanatieke schaatsertjes regen en wind trotseren. Vaders en moeders, opa’s en oma’s staan kleumend maar vertederend naar hun kroost te kijken. De ijsbaan voor het stadhuis voorziet blijkbaar al 12 jaar in een behoefte. Dat belooft wat voor de volgende keer als er een ijsbaan rond het stadhuis wordt aangelegd.

Met de echte winter wil het echter niet vlotten. Af en toe vriest het een nacht en staat onze ‘huisreiger’ zich triest op de bevroren sloot af te vragen hoe hij nu aan eten moet komen. Maar de dag daarop vist hij weer vrolijk visjes en kikkers op. Maar als ik de weerprofeten mag geloven gaat het deze week gebeuren. En steeds wanneer er gerept wordt over vorst worden ze wakker. De ijsmeesters van ondergelopen weilanden zoals die in Ammerstol zien het helemaal zitten. Zelfs de rayonhoofden in Friesland worden zenuwachtig en de flessen Beerenburg worden al aangesproken. Schaatsen worden voor de zoveelste keer uit het vet gehaald en adverteerders van schaatsen en aanverwante winterse artikelen versterken het verlangen naar een strenge winter.

Maar niets is veranderlijker dan het weer en hoe vaak hebben voorspellers er de laatste tijd  niet naast gezeten. Ik geloof het pas als ik zelf mijn ijzers onder kan binden.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.