Gerritschinkel.nl Columns & meer

12jan/170

Little dots – Frank Zappa

Frank Zappa mag dan al ruim 23 jaar niet meer onder ons zijn, van de op 4 december 1993 overleden Amerikaanse muzikant worden nog regelmatig albums uitgebracht. En het einde is nog niet in zicht denk ik, want het oeuvre waar uit geput kan worden lijkt eindeloos.

In november 2016 verscheen Little dots, een album met live opnamen van een tour uit november en december 1972. Veel van de nummers waren nieuw en werden tijdens die concerten voor het eerst gespeeld. Frank Zappa trad op met een 10-koppige band met veel blazers. Frank Zappa heeft deze nummers zelf gemixt en zoon Ahmet en Joe Travers hebben Little dots geproduceerd.

Little dots opent met Cosmik debris, een vroege versie van het nummer dat in 1974 zou verschijnen op Zappa’s album Apostrophe (‘). De opname komt van het concert van 11 november 1972 in Washington D.C. Van het concert van 4 november 1972 in Charlotte, North Carolina, twee zeer lang uitgesponnen versies van het titelnummer Little dots, een nummer dat ook nooit was gespeeld. Na een aankondiging van Zappa barst het koper los en zijn er glansrollen weggelegd voor Dave Parlato met een fabuleuze bassolo en de (steel) drums van Jim Gordon. Aan het eind gaat Zappa zelf los op gitaar. Pt. 2 van Little dots begint met een snoeiharde gitaar achter de beukende drums van Jim Gordon. Tony Duran soleert hier op slide. Spetterend is de trombonesolo van Bruce Fowler over de onverstoorbaar voortrazende drums. De ruim 13 minuten durende stomende boogie wordt door schetterend koper van de blazers als een ware big band afgesloten. Prachtig nummer!  Rollo werd gespeeld op 2 december 1972 in Kansas City. Typische Zappa zang, veel improvisaties door de blazers, snoeiharde gitaarsolo’s en een strakke ritmesectie. Jazzrock van de bovenste plank. Kansas City Shuffle is een zeer stevige blues met tetterende trompetten en verschroeiende gitaarsolo’s. Columbia S.C. pt. 1, ook van het concert van 2 december 1972 in Kansas City, Missouri, is alleen al indrukwekkend door die fantastische trombonesolo. Drummer hier is Maury Baker, oorspronkelijk drummer van o.a. The Cozmic Blues Band van Janis Joplin en tijdens de tour van Zappa was hij drummer van supportact Tim Buckley. Omdat Jim Gordon was gearresteerd zat Zappa ineens zonder drummer en vroeg hij Baker om in te vallen. Het slotnummer Columbia S.C. pt. 2 is het ruim 16 ½ minuut durende hoogtepunt van het album. Ook hier is Maury Baker weer de drummer. Zappa imponeert op gitaar. En de blazerssectie! Magnifiek! Terecht applaus van het publiek op 5 november 1972 in Columbia, South Carolina.

Conclusie: Little dots is een uitstekend album. Ruim 71 minuten jazz, rock en fusion muziek gespeeld door een grote band waar het speelplezier van af spat.

Tracks:

 1. Cosmik debris
 2. Little dots pt. 1
 3. Little dots pt. 2
 4. Rollo
 5. Kansas City shuffle
 6. Columbia S.C. pt. 1
 7. Columbia S.C. pt. 2

Line up:

 • Frank Zappa – gitaar, zang
 • Dave Parlato - bas
 • Jim Gordon – drums, steeldrums
 • Maury Baker – (steel)drums (track 6 en 7)
 • Tony Duran – slide gitaar
 • Bruce Fowler – trombone
 • Glenn Ferris – trombone
 • Gary Barone – trompet
 • Malcolm McNab – trompet
 • Tom Malone – tuba, saxofoon, trompet, piccolo trompet
 • Earl Dumler – woodwinds

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.