Gerritschinkel.nl Columns & meer

7jul/160

It’s too late to stop now… vol. II III IV en dvd

De lp “It’s too late to stop now” uit 1974 wordt nog steeds beschouwd als een van de beste live albums aller tijden. Het dubbelalbum bevat opnamen van concerten die Van Morrison met The Caladonia Soul Orchestra in mei, juni en juli 1973 gaf in Los Angeles, Santa Monica en Londen. Vorige maand verscheen er een driedubbel album en een dvd met nooit uitgebrachte opnamen van de drie concerten uit 1973.

Op vol. II staan vijftien songs die opgenomen zijn tijdens het concert in The Troubadour, Los Angeles op 23 mei 1973. Na een korte aankondiging gaat het concert vlot van start met Come running en These dreams of you. Het elfkoppige Caladonia Orchestra is meteen in grootste vorm en Van Morrison zingt geïnspireerd. Na het uptempo begin wordt het enthousiaste publiek getrakteerd op twee prachtige jazzy ballads, The way young lovers do en Snow in San Anselmo, met blazers die af en toe mogen soleren, strijkers, de piano van Jeff Labes en wederom Van Morrison in vocale topvorm. De eerste cover is de bluesklassieker I just want to make love to you van Willie Dixon met een gitaarsolo van John Platania. Sam Cooke’s Bring it on home to me is een slowblues met een saxsolo van Jack Schroer. Purple heather is weer een subtiele ballad met uitstekend pianospel en strijkers. Hank Williams’ Hey, good lookin’ krijgt een opwindende uitvoering met een weer een saxsolo van Schroer. Na de ballad Bein’ green is het tijd voor een funky uitvoering van Van Morrison’s grote hit Brown eyed girl, met een pompende bas van David Hayes. Een tinkelende piano en de strijkers zijn prominent aanwezig in de ballad Listen to the lion en in Hard nose the highway valt vooral de uitbundige zang van Van Morrison op. Moondance is vooral mooi door de jazzy pianosolo’s. Cyprus Avenue begint als een rustige ballad, maar Van Morrison zweept tijdens dit nummer meerdere keren zijn band op. Terwijl Van Morrison alle bandleden voorstelt wordt het album besloten met een funky versie van Caravan. Piano, blazers en strijkers gaan weer helemaal los.

Vol. III bevat opnamen van het concert in The Santa Monica Civic op 29 juni 1973. De setlist van vijftien nummers is totaal anders dan die van het concert in Los Angeles. Het concert begint wederom uptempo met het funky I’ve been working met de prominente blazerssectie en de piano en de goed bij stem zijnde Van Morrison in There there child. Daarna twee schitterende ballads met een jazzy pianosolo van Jeff Labes in diens compositie No way en het orgel van dezelfde Labes en een trompetsolo in Since I fell for you, de jazzstandard van Buddy Johnson uit 1945. De hit Wild night krijgt een swingende uitvoering met een tinkelende piano en een strakke blazerssectie. Het publiek reageert enthousiast hetgeen Van Morrison aan het eind tot een kort “thank you very much” verleidt. Het publiek reageert helemaal enthousiast op de ballad I paid the price die Morrison samen met Platania schreef. Tijd voor een paar hits, het swingende Domino met het bekende gitaarintro en de lopende bas en het overbekende Gloria. Onwillekeurig ga je dit laatste nummer vergelijken met de uitvoering van Them en dan is er hier toch sprake van een enigszins kabbelende versie. In Louis Prima’s Buona sera, met blazers en bas, lijkt het alsof Van Morrison voor het donker binnen moet zijn want hij zingt nogal jachtig. Moonshine whiskey is een ballad, afwisselend subtiel met strijkers en uptempo gedeeltes waarin The Caladonia Orchestra er vol tegen aan gaat. Pure soul is Ain’t nothing you can do, met piano, een gitaarsolo van Platania en indringende zang. De blues komt helemaal tot leven in Sonny Boy Williamson’s Take your hand out of my pocket. Een slowblues met een piano intro, saxofoon en mondharmonica. Na het funky Sweet thing met een in topvorm verkerende band en de met applaus ontvangen ballad Into the mystic met uitbundige zang van Van Morrison sluit vol. III af met I believe to my soul, een cover van Ray Charles. Prachtige soul met een trompetsolo en wederom een excellerend Caladonia Orchestra.

De opnamen van vol. IV zijn van het concert in The Rainbow in Londen op 23 en 24 juli 1973. De setlist bevat veel songs die ook in Los Angeles en in Santa Monica werden gespeeld. Van de vijftien nummers op dit schijfje worden in Londen drie nummers ten gehore gebracht die niet in Los Angeles en Santa Monica te horen zijn, het vrolijke Everyone, de mooie ballad Wild children met de strijkers en een jazzy piano en de Them klassieker Here comes the night. Dat laatste nummer wordt weer jachtig gezongen en de strijkers nemen de rol van de bekende gitaarsolo’s in het origineel van Them over. “It’s too late to stop now” roept Van Morrison nadat hij zijn musici weer heeft opgezweept in het slotnummer Cyprus Avenue.

De dvd bevat negen opnamen van het concert in The Rainbow in Londen op 23 en 24 juli 1973. De bekende hits Here comes the night, Brown eyed girl en Domino. De bluesklassiekers I just want to make love to you en het niet op de cd staande Help me. De ballads  Moonshine whiskey en Cyprus Avenue, het funky Caravan en het niet op de cd staande jazzy Moondance.

Conclusie: Net als bij het onlangs uitgebrachte Totally Stripped van The Rolling Stones vraag je je ook bij Van Morrison af waarom deze heerlijkheden zo lang op de plank hebben gelegen. Van Morrison was in absolute topvorm en dat kon zeker ook gezegd worden van het magistrale Caladonia Soul Orchestra.

Tracks vol. II:

 1. Come running
  2. These dreams of you
  3. The way young lovers do
  4. Snow in San Anselmo
  5. I just want to make love to you
  6. Bring it on home to me
  7. Purple heather
  8. Hey, good lookin’
  9. Bein’ green
  10. Brown eyed girl
  11. Listen to the lion
  12. Hard nose the highway
  13. Moondance
  14. Cyprus Avenue
  15. Caravan

Tracks vol. III

 1. I’ve been working
  2. There there child
  3. No way
  4. Since I fell for you
  5. Wild night
  6. I paid the price
  7. Domino
  8. Gloria
  9. Buona sera
  10. Moonshine whiskey
  11. Ain’t nothing you can do
  12. Take your hand out of my pocket
  13. Sweet thing.
 2. 14. Into the mystic
 3. I believe to my soul

Tracks vol. IV

 1. Listen to the lion
  2. I paid the price
  3. Bein’ green
  4. Since I fell for you
  5. Into the mystic
  6. Everyone
  7. I believe to my soul
  8. Sweet thing
  9. I just want to make love to you
  10. Wild children
  11. Here comes the night
  12. Buona sera
  13. Domino
  14. Caravan
  15. Cyprus Avenue

Tracks dvd:

 1. Here comes the night
 2. I just want to make love to you
 3. Brown eyed girl
 4. Moonshine whiskey
 5. Moondance
 6. Help me
 7. Domino
 8. Caravan
 9. Cyprus Avenue

Line up:

 • Van Morrsion - zang en mondharmonica
 • Jeff Labes – piano en orgel
  Dave Shaw – drums
  John Platania – gitaar
  David Hayes – bas
  Jack Schroer – alt, tenor en baritone saxophones
  Bill Atwood – trompet
  Nathan Rubin, Tim Kovatch & Tom Halpin – viool
  Nancy Ellis – viola
  Terry Adams – cello
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.