Gerritschinkel.nl Columns & meer

6feb/160

Both sides of the track – Dennis Jones

De Amerikaanse zanger gitarist Dennis Jones werd geboren en groeide op in Baltimore, Maryland. Tegenwoordig woont hij in Los Angeles, California. Hij begon op zijn 13e gitaar te spelen, hoewel zijn passie eerst naar de drums. Hij is muzikaal beïnvloed door Jimmy Page, Jimi Hendrix, B.B. King en Albert King. Robert Jr. Lockwood en Guitar Shorty hebben hem volgens zeggen ingewijd in de geheimen van de blues. Sinds 1996 is hij de frontman van de Dennis Jones Band. Hij is een graag geziene gast op vele bluesfestivals in de VS en toerde ook in Europa (Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland). De band stond o.a. in het voorprogramma van Johnny Winter, Dick Dale en The Experience Hendrix Tour.

Het nieuwe, 5e album met 13 eigen composities, van Dennis Jones komt uit op 12 februari a.s. In het openingsnummer Enjoy the ride wordt meteen de toon gezet. Een zeer stevige, funky uptempo bluesrocker met vlammende gitaarsolo’s en een krachtige saxsolo van Jimmy Z Zavala. Ook in het volgende nummer It all depends vliegen de (gitaar)vonken er af. In Better than him wordt wat gas teruggenomen. Wederom goed gitaarwerk over de mooie baslijnen van Dale Black. Wat ook opvalt is de mooie bariton van Jones. Maar het is dan weer snel gedaan met de relatieve rust, want in Nobody’s slave barst de ruige Jimi Hendrix achtige wah wah gitaar van Jones weer los. Ook het volgende nummer Mr. Right, teistert de speakerboxen. Het begint als een slowblues, maar evolueert in een bijna 6 ½ minuut durend blues geweld met gierende gitaarsolo’s, een scheurende sax, een denderende ritmesectie en Teddy Zigzag op het Hammond orgel. Ook in The machine zijn lyrische gitaarsolo’s a la Hendrix te horen en zeer heavy drumwerk van Raymond Johnson. Dit nummer schijnt een publieksfavoriet te zijn, al was het alleen maar om de mooie tekst “The American dream is fading fast, do you feel free, free at last” met een cynische lach van Jones. Na de boogie Number two volgt weer een stevige bluesrocker, Skin and bone, en de slowblues When you’re around, met Hammond en Albert King achtige gitaarsolo’s. Jones pakt de akoestische gitaar ter hand in What. ondersteund door een heerlijke mondharmonicasolo van Jimmy Z Zavala. In Shine on you en I can’t stop wordt de funky rockende gashandel weer helemaal opengetrokken. Het album eindigt met Lonely joint, dat met straatrumoer begint. Mooie soms klagende zang en mooi melodieus akoestisch gitaarspel.

Conclusie: Liefhebbers van stevige bluesrock komen op Both sides of the track helemaal aan hun trekken. Gitaar blues van de bovenste plank.

Tracks:

 1. Enjoy the ride
 2. It all depends
 3. Better than him
 4. Nobody’s slave
 5. Right
 6. The machine
 7. Number two
 8. Skin and bone
 9. When you’re not around
 10. What
 11. Shines on you
 12. I can’t stop
 13. Lonely joint
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.