Gerritschinkel.nl Columns & meer

4feb/160

Light and shade – Blues Karloff

De Belgische bluesband Blues Karloff werd een aantal jaren geleden opgericht door gitarist Fonzie Verdickt en drummer Georges Milikan. Na een aantal wisselingen in de bezetting kreeg de band in 2013 zijn huidige line-up met zanger Alfie Falckenbach, bassist Frans Ruzicka, drummer George Milikan en de gitaristen Paul “Shorty” Van Camp en Thomas Vanhaute. Blues Karloff haalt haar muzikale inspiratie uit de blues zoals die in de jaren 60 en 70 vooral in Engeland werd gemaakt door The Yardbirds, The Pretty Things, The Jeff Beck Group, John Mayall, Fleetwood Mac en Led Zeppelin. Hun debuutalbum Ready for judgement day (2014) en was een ode aan hun blueshelden Robert Johnson, Jimmy Reed, John Lee Hooker, Albert King, Howlin’ Wolf en Muddy Waters.

Vorige maand verscheen het 2e album van Blues Karloff, Light and shade, dat in tegenstelling tot de voorganger niet alleen covers maar ook eigen nummers bevat. Het is een zeer heavy bluesrock album. Het is meteen al met de opener, het door Willie Dixon geschreven I ain’t superstitious, raak. Scheurende gitaren en een zware ritmesectie die aan de versie van The Jeff Beck Group doet denken. De heavy gitaarsolo’s gaan vervolgens verder in de opwindende doordenderende rockversie van Jimmy Reeds klassieker Close together. Het van George Thorogood bekende Love doctor is ook weer zo’n felle bluesrocker met gedreven zang van Alfie Falckenbach. De lyrische gitaren zijn mooi in de slowblues Don’t lie to me. Het door Hank Williams in 1952 op de plaat gezette Take these chains (from my heart) krijgt een heavy uitvoering met vlammende gitaarsolo’s. Invloeden van Led Zeppelin en The Free markeren het met gitaarrifs en rollende bas doordrenkte I’m a bluesman. De Womack en Womack compositie en vooral van The Rolling Stones bekende It’s all over now is een dampende versie geworden en het Bob Seger nummer Hey gipsy wordt weer gekenmerkt door de gedreven zang. Een “buitenbeentje” is de Jagger/Richards compositie Looking tired dat in de uitvoering van Blues Karloff een mooie groovy akoestische versie wordt. Dat was dan ook meteen het enige rustpuntje op het album want daarna barst het bluesrockgeweld weer los. Vlammende gitaren, de alom aanwezig ritmesectie en de gedreven zang in Blackout blues, Pills and booze en Don’t tell me what to do. Het slotnummer is weer een cover, het door Willie Dixon geschreven en vooral van Howlin’ Wolf bekende Evil. De bijna overstuurde uitvoering door Blues Karloff heeft een groot Led Zeppelin gehalte met een hard meppende drummer.      

Conclusie: Light and shade is een aanslag op je oren. In de goede betekenis van het woord wel te verstaan. Het is letterlijk een opwindend album voor liefhebbers van heavy bluesrock. Ik had plannen om naar België met vakantie te gaan, maar nu weet ik het zeker. En dan maar hopen dat Blues Karloff (prachtige naam trouwens) ergens optreedt, want dit lijkt me nu typisch een band die live helemaal het dak er af speelt.

Tracks:

 1. I ain’t superstitious
 2. Close together
 3. Love doctor
 4. Don’t lie to me
 5. Take these chains
 6. I’m a bluesman
 7. All over now
 8. Hey gipsy
 9. Looking tired
 10. Blackout blues
 11. Pills and booze
 12. Don’t tell me what to do
 13. Evil
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.