Gerritschinkel.nl Columns & meer

18okt/150

De lof der zotheid

Als je zaterdag in de Goudse binnenstad was kwam je ze overal tegen. Pestdokters, narren, fantasierijke adellijke dames en de moeder van de hoofdfiguur om wie alles draaide,  Desiderius Erasmus, de grote humanist die streed voor vrijheid, vrede, naastenliefde en verdraagzaamheid. In De Lof der Zotheid beschrijft hij misstanden zoals inhaligheid, leeghoofdigheid en corruptie, hoewel dat laatste woord denk ik toen nog niet bestond.

Hoe zou Erasmus hebben gereageerd als hij nu had geleefd? Hij zou waarschijnlijk een vlammend pamflet hebben geschreven over de misstanden bij de FIFA. Sepp Blatter zou als een middeleeuwse bisschop zijn neergesabeld. De voetballers van Oranje hadden een steek onder water gekregen. Niet presteren maar wel heel veel geld opstrijken. Weg met al die inhaligheid. Vrede en naastenliefde waren de laatste weken ook niet aanwezig op de sportvelden. Voetballers en hockeyers die scheidsrechters te lijf gaan. Erasmus zou zich als Rotterdammer/Gouwenaar hebben geschaamd tijdens de wedstrijd NOC Kralingen – DONK.

Zaterdag zag ik Jodan Boys - Noordwijk. Het was Zotte Zaterdag, dus je kon van alles verwachten. En het werd een zotte zaterdag. Schitterende doelpunten, vooral die omhaal a la Marco van Basten. Maar de zotheid zat in de slotfase. Ook hier sloegen bij een speler weer de stoppen door. Ik vind dat die zondaren als bijkomende straf ook snel de Lof der Zotheid moeten gaan lezen.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.