Gerritschinkel.nl Columns & meer

31jul/150

Leave me to learn (solo acoustic) – Trailhead

Eind 2014 werd ik verrast met het album Leave me to learn van Trailhead, de band van de in Oost Berlijn geboren en opgegroeide singer songwriter Tobias Panwitz. Een melodieus album met dertien min of meer tijdloze folky liedjes, geworteld in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

In februari en maart 2015 heeft Tobias Panwitz het album Leave me to learn nogmaals integraal opnieuw opgenomen, maar dan zonder zijn band. In zijn eentje heeft hij het album opgenomen. Alleen met zijn stem, gitaar, piano, mondharmonica en ukelele. Een volledig akoestische versie dus.

In nummers als Another mile, Church bells, Nothing but well, Red on black en When I come home again zorgt de mondharmonica er voor dat de geest van Neil Young en Bob Dylan boven de liedjes zweeft. In Changing seasons, Leave me to learn en Out in the open begeleidt Panwitz zich alleen op de piano. En vooral in die nummers bewijst Panwitz een uitstekende zanger te zijn. Zijn stem doet mij hier denken aan Jackson Browne. In Wouldn’t wanna miss it, My mother’s father (mooie tekst over zijn grootvader die hij nooit heeft gekend) en Sing your song worden de teksten begeleid door een subtiele gitaar. De ukelele speelt een hoofdrol in This old song. Het enige uptempo gitaarnummer is On a train.

Conclusie: De akoestische (uitgeklede) versie van Leave me to learn is een album vol mooie luisterliedjes. Het is niet een album dat je lekker keihard tijdens een autorit opzet, maar je moet er op je gemak, liefst onder het genot van een goed glas wijn, aandachtig naar luisteren. En dan heb je een plezierige avond.

Tracklist:

 1. Another mile
 2. Church bells
 3. Changing seasons
 4. Nothing but well
 5. Wouldn’t wanna miss it
 6. Red on black
 7. Leave me to learn
 8. My mother’s father
 9. This old song
 10. On a train
 11. Out in the open
 12. Sing your song
 13. When I come home again
 14. Another mile (moving slowly)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.