Gerritschinkel.nl Columns & meer

31jul/150

Broken chains – Kern Pratt

Kern Pratt is een bluesgitarist en -zanger uit Jackson Mississippi. Voor mij een onbekende naam, maar in de VS heeft hij de podia gedeeld met o.a. Willie Foster, Hubert Sumlin, T-Model Ford en Percy Sledge. Op festivals als the Mississippi Picknic in Central Park in New York City, the Mississippi Blues Festival, the Annual Juke Joint Festival in Clarksdale, the Batesville Music Fest en the Annual BB King Homecoming en the Sam Chatman Festival was hij een zeer geziene gast.

Op zijn onlangs uitgekomen album Broken chains omringt Kern Pratt zich met een aantal prima muzikanten. Het album begint uitermate vriendelijk met vogeltjesgezang en de klanken van de resonator gitaar van gastgitarist Wes Lee. Daarna gaat het helemaal los in de Elmore James achtige boogie Greenville Mississippi Blues. Prachtige slide van Pratt en een schitterende gastrol van pianist Eden Brent. Dan een gloedvolle versie van Albert Collins’ Lights are on, but nobody’s home. Een spetterende gitaar en een heerlijke saxofoonsolo. Somewhere south of Memphis is een slepende blues en een hoofdrol van Sam Brady op orgel. Gitaar en blazers domineren in Black Hannah. Cotton pickin’ is een uptempo instrumental met o.a. de blazerssectie (arrangementen David Hyde). In Don’t leave me baby speelt Kenny Neal 2e gitaar en Pete Verbois een voortreffelijke solo op bariton sax. Een gastrol is in de klassieker It hurts me too weggelegd voor Luc Borms op mondharmonica. De ritmesectie is goed op dreef in het funky Handcuffed to the blues. Denise Owen neemt in Smokin’ gun de leadvocalen voor haar rekening en samen met Kern Pratt is zij ook in de uptempo meezinger Soulshake lekker op dreef. Het album wordt plechtig besloten met Wes Lee op zijn resonator gitaar.

Conclusie: Kern Pratt is vanaf nu geen onbekende naam meer voor mij. Met Broken chains heeft Kern Pratt een voortreffelijk en gevarieerd bluesalbum gemaakt. Het album zal nog vaak in mijn platenspeler vertoeven.

Musicians:

 • Kern Pratt III – gitaar, zang
 • Denise Owen – lead & background vocals, percussie
 • David Hyde – bas
 • Nelson Blanchard – drums, keyboards, background vocals
 • Sam Brady – B-3 organ
 • Elaine Foster – background vocals
 • Lacy Blackledge – trompet
 • Bob Henderson – tenor en alt sax
 • Pete Verbois – bariton sax
 • Chris Belleau – trombone, washboard

Tracks:

 1. Delta mourn’
 2. Greenville Mississippi blues
 3. Lights arE on, but nobody’s home
 4. Somewhere south of Memphis
 5. Black Hannah
 6. Cotton pickin’
 7. Don’t leave me baby
 8. It hurts me too
 9. Handcuffed to the blues
 10. Smokin’ gun
 11. Soulshake
 12. Broken chains

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.