Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

The white man made me do it – Swamp Dogg

Jerry Williams jr. heeft na jaren weer een nieuw album uitgebracht. De afgelopen jaren hebben de liefhebbers het vooral moeten hebben van reissues van zijn werk maar eind vorig jaar verscheen van de 72-jarige Amerikaanse zanger, pianist, gitarist, componist en producer, vanaf 1970 beter bekend als Swamp Dogg, het spiksplinternieuwe The white man made me do it.

Maar het lange wachten is niet tevergeefs geweest, want het nieuwe album van de soulveteraan mag er wezen. Het begint meteen al met het opzwepende titelnummer, ruim 7 minuten dampende funky soul met een hoofdrol voor de blazers. Soul zoals soul hoort te klinken. Vooral de “vette” blazers geven veel nummers de ultieme touch, zowel in de uptempo, de midtempo als de langzame nummers. Bovendien is de invloed van bv. Prince en Sly Stone duidelijk. Ondanks zijn toch al gevorderde leeftijd is Swamp Dogg verrassend goed bij stem. Dit laat hij vooral horen in de soulblues Let me be wrong, de soulballad I’m so happy en Light a candle – ring a bell. Zijn stem kan wat mij betreft de vergelijking met Solomon Burke soms zeker doorstaan.

Elf van de veertien nummers heeft Swamp Dogg zelf (mede) geschreven. De drie covers zijn de langzame soulballad You send me van Sam Cooke, de midtempo soulstamper Your cash ain’t nothing but trash van Charles Calhoun en het funky Smokey Joe’s Café  van het legendarische duo Jerry Lieber & Mike Stoller. Alle drie covers die veel artiesten op hun repertoire hebben staan, maar die Swamp Dogg op dit album op zijn eigen wijze invult.

Liefhebbers van Swamp Dogg komen trouwens extra aan hun trekken, want de limited editon van het album bevat een extra album met zeven soul- en bluesnummers die hij schreef voor Sandra Phillips, Lightning Slim, Irma Thomas, Charlie Whitehead, Z.Z. Hill, Doris Duke en Wolfmoon. Bovendien staan op deze extra editie nog drie nummers van Swamp Dogg himself, waaronder het prachtige Fuck the bomb stop the drugs.

Conclusie: Met The white man made me do it heeft Swamp Dogg een meer dan voortreffelijk album afgeleverd. Lekker keihard draaien is mijn devies.

Tracklist:

 1. The white man made me do it
 2. Lying lying lying woman
 3. Hey Renae
 4. You send me
 5. Let me be wrong
 6. Your cash ain’t nothing but trash
 7. I’m so happy
 8. That’s what lonesome is
 9. Yeah, yeah, yeah, yeah
 10. Where is Sly
 11. Smokey Joe’s Café
 12. Light a candle – ring a bell
 13. Prejudice is alive and well
 14. If that ain’t the blues nothing is

Bonus CD (best of Swamp Dogg’s soul & blues collection)

 1. Rescue me (Sandra Phillips)
 2. Good morning heartaches (Lightning Slim)
 3. In between tears (Irma Thomas)
 4. Read between the lines (Charlie Whitehead)
 5. It ain’t no use (Z.Z. Hill)
 6. To the other woman (Doris Duke)
 7. What is heaven for (Wolfmoon)
 8. Fuck the bomb stop the drugs (Swamp Dogg)
 9. Synthetic world (Swamp Dogg)
 10. My life ain’t nothing but a blues song (Swamp Dogg)

Releasedatum : 18 november 2014

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.