Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

The old world – Herman Brock jr.

Herman Brock jr. is een Nederlandse bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist (gitaar, banjo, mandoline, contrabas en dulcimer) en singer songwriter. Hij werd geboren op 18 september 1970 in Winterswijk en groeide op in Terneuzen. Als tiener speelde hij al gitaar in de band van zijn vader. In 1999 richtte hij met bassiste Lizz Sprangers de band Eurocasters op en toerde hiermee meerdere keren door Texas. In 2006 richtte hij samen met Lizz Sprangers (bas, rubboard, vocals)  en Geertje van den Berg (mandoline, autoharp, vocals) de bluegrass- en old timeband Brock & the Brockettes op. Sinds 2009 speelt Brock (gitaar, vocals) ook met zijn bluegrassband Brock’s Blue Grass Bunch, die verder bestaat uit Lizz Sprangers (bas), Henk van der Sypt (mandoline), Hans Wolters (banjo) en David Piedfort (dobro). Met deze band heeft Brock in Kentucky getoerd.

Wie bluegrass in Nederland zegt, zegt dus Herman Brock. Samen met de leden van The Brockettes, The Blue Grass Bunch en met andere groten uit de top van de Nederlandse bluegrass-scene heeft Herman Brock onlangs een nieuw album opgenomen dat binnenkort verschijnt. Het album is in eigen beheer gemaakt en de financiering is door crowdfunding gerealiseerd.

Het nieuwe album, The old world, bevat 16 nummers, waarvan 14 composities van Herman Brock jr. Twee composities zijn van de hand van vader Herman Brock sr. Het album bevat een aantal opzwepende typische bluegrass nummers als Gather around the mike, My old hometown, Good times en Never let the money drag you down. De twee instrumentale nummers, Harvest time en Brock’s breakdown, worden gedomineerd door mandoline, banjo en fiddle). Old world boy is een jodel-blues in de traditie van Jimmie Rodgers. Love me still is een mooi liefdesliedje met een heerlijke bluesharp en mooie backvocals. The ladder is ook een liefdesliedje dat helaas heel slecht afloopt. In Stranger is Henk van der Sypt op bluesharp goed op dreef. Het prijsnummer is The flying Dutchman’s curse, een prachtige ballade over de legende van kapitein Willem van der Decken, alias De Vliegende Hollander. Het album wordt besloten met Live you life to the limit, het levensmotto van Herman Brock jr.

Herman Brock jr. speelt op alle nummers gitaar en neemt de vocalen voor zijn rekening. Gastbijdragen zijn er van Joost van Es (fiddle), Bart van Strien (banjo, bluesharp), Arnold Lasseur, Janos Koolen en Laurens Joensen (mandoline), Jeroen Schmohl en Peter de Smet (dobro), Robert-Jan Kanis (gitaar), Aart Schroevers (bas) en David Buyle (fiddle). Vader Brock sr. is als vocalist op twee nummers te horen waaronder op het mooie countryachtige Cold wind rising.

The old world is een prachtige muzikale reis door de oude wereld, streekverhalen en legendes. Een compliment tenslotte voor het prachtige artwork van de cd.

Tracks:

  1. Gather around the mike
  2. The old world
  3. My old hometown
  4. Love me still
  5. Harvest time
  6. Cold wind rising
  7. Good times
  8. The ladder
  9. Old world boy
  10. Diversity
  11. Other side of the creek
  12. Stranger
  13. Never let the money drag you down
  14. Flying Dutchman’s curse
  15. Brock’s breakdown
  16. Live your life to the limit

Releasedatum : 1 februari 2015

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.