Gerritschinkel.nl Columns & meer

10jul/150

The little prayers trilogy

Hij werd op 21 maart 1940 geboren als James Wesley Voight in Yonkers (New York). Hij is een broer van de acteur John Voight (o.a. Midnight Cowboy) en de actrice Angelina Jolie moet oom tegen hem zeggen. In de muziekwereld is hij bekend als Chip Taylor. Hij schreef ontelbare liedjes waaronder wereldhits als Wild Thing (Troggs), Angel of the morning (Merrilee Rush), I can’t let go (Hollies) en Try (Janis Joplin), om er maar een paar te noemen. Vanaf 1971 begon hij zelf platen uit te brengen en die carrière duurt, met een onderbreking in de jaren 80 en 90 toen hij professional gokker was, tot op de dag van vandaag voort. Carrie Rodriguez en Kendal Carson, met wie hij ook getoerd heeft, hebben hun carrière min of meer aan hem te danken.

Hoewel hij al 74 jaar is denkt Taylor er nog niet over om met pensioen te gaan en te stoppen met het schrijven van mooie liedjes, want recent verscheen er weer nieuw materiaal. De pen van de Amerikaanse singer songwriter is blijkbaar nog lang niet leeg.

Het album The little prayers trilogy bevat in totaal 30 nummers, verdeeld over drie cd’s. Op de 11 nummers op cd 1 (Behind an iron door) horen we de typische fluisterende en soms breekbare stem van Chip Taylor. Taylor (zang, gitaar, mondharmonica) wordt bijgestaan door de Noorse pianist Goran Grini, de oude bekende gitarist John Platania, bassist Tony Mercadante en drummer Tony Leone. Er staat zelfs een apart kerstliedje op met de aparte titel Merry f’n Christmas, waarbij u zelf de ontbrekende letters wel in kunt vullen. Twee hoogtepunten op cd 1 zijn Sleep with open windows en I’ll only be me once. Twee prachtige duetten met Lucinda Williams.

De 8 nummers op cd 2 (Love & pain) zijn iets gevarieerder dan die van het eerste deel. Track 224 is een lekker bluesy nummer met mooie bijdragen van Grini op orgel en Platania op gitaar. Greg Leisz op pedal steel in The same way is ook niet te versmaden. Joan’s song is een prachtig liefdesliedje.

Op de derde cd (Little prayers) staan de originele demo’s, hier en daar aangevuld met gitaar, bas en hoorn. Vooral de nummers waarin pianist Goran Grini soleert (Lord what are you giving me now, het titelnummer Little prayers en Wish I could die just one more zijn het beluisteren meer dan waard. Een aantal nummers staan uitgewerkt op de eerste cd.

Degenen die voor het eerst kennis maken met Chip Taylor zullen deze driedubbele cd wellicht iets te veel van het goede/zelfde vinden, maar de echte fans (waaronder ondergetekende) wrijven zich vergenoegd in de handen en hopen dat hij nog jaren door gaat met het schrijven en uitbrengen van mooie americana muziek. En wat mij betreft komt hij ook weer snel naar Nederland want ik denk nog met heel veel plezier terug aan zijn optreden vorig jaar in de Goudse Schouwburg.

CD 1    Behind an iron door

 1. He’s a good guy (as well you know)
 2. Sleep with open windows
 3. Solitary
 4. I’ll only be me once
 5. Czechoslovakian heaven
 6. Used to be a white boy
 7. Nine soldiers in Baltimore
 8. Ontario crimes
 9. Merry f’ Christmas
 10. Ted Williams
 11. Reprise (Elmer’s white boy

CD 2    Love & pain

 1. Hold it right there
 2. Bardot
 3. Track 224
 4. The same way
 5. Nothin’ comin’ out of me that I like
 6. Girl & boy thing
 7. Joan’s song
 8. Reprise (Joan’s song)

CD 3    Little prayers

 1. Tryin’ to let the angels know
 2. Solitary
 3. Czechoslovakian heaven
 4. Martha, Martha
 5. Queen of the world
 6. Lord what are you giving me now
 7. He’s a good guy (as well you know)
 8. The supreme court
 9. Little prayers
 10. Spoken intro to last song
 11. Wish I could die just one more time

Releasedatum : december 2014

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.